Dostupni linkovi

Iranci glasaju na parlamentarnim izborima


Iranci izašli na birališta, Teheran
Iranci izašli na birališta, Teheran

Državljani Irana započeli su glasanje na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Iranska državna televizija javila je da je glasanje počelo u 5.30 sati po srednjoevropskom vremenu i da bi trebalo da traje ukupno deset sati.

U Iranu je registrovano oko 58 miliona građana koji imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima.

Iranski parlament čini ukupno 290 članova.

Sve što trebate znati o izborima u Iranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Ovi izbori bi mogli pomoći vjerskim vladarima da ojačaju svoju vlast dok se zemlja suočava sa sve većim pritiskom Sjedinjenih Država zbog njenog nuklearnog programa i rastućim nezadovoljstvom svojih građana, navodi Reuters.

S hiljadama potencijalnih kandidata diskvalifikovanih u korist vjernika vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, ne očekuje se da će glasanje uticati na ishod kakav očekuje SAD, dodaje Reuters.

Povlačenje Washingtona 2018. godine iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i njegovo ponovno plasiranje sankcija Teheranu naštetili su stranama koje podržavaju dogovor.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država porasle su otkako je u američkom napadu dronom ubijen najistaknutiji vojni komandant zemlje Qasem Soleimani na aerodromu u Bagdad 3. januara.

Iran se osvetio 8. januara napadima balističkim raketama na američke ciljeve u Iraku. U udaru niko nije poginuo ali je više od 100 vojnika povrijeđeno.

XS
SM
MD
LG