Ne damo svetinje jer ne možemo DA DAMO SRCE iz grudi: Đakon Uroš Stojanović objasnio šta je Milo hteo da postigne novim zakonom

V.V.

20. 02. 2020. u 22:50

Samo Božije čudo moglo je da okupi ovoliki narod, za svoje svetinje, ocenio je đakon Uroš Stojanović iz crkve Pokrova presvete Bogorodice u Beogradu na molebanu u Toploj

Не дамо светиње јер не можемо ДА ДАМО СРЦЕ из груди: Ђакон Урош Стојановић објаснио шта је Мило хтео да постигне новим законом

Foto: V.V./Objektiv.me

Samo Božije čudo moglo je da okupi ovoliki narod, za svoje svetinje, ocenio je đakon Uroš Stojanović iz crkve Pokrova presvete Bogorodice u Beogradu koji je besedio na molebanu za očuvanje svetinja u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj.

- Nijedan čovek ne može da okupi ovoliki broj ljudi, nijedan povod, ali kao što narod kaže „bez nevolje nema bogomolje“. Gde god da je, naš narod se okuplja i pruža podršku, a političarima koji žele da unesu razdor i podele, neka im je Bogom prosto. Jedan smo narod bili i uvek ćemo biti, rekao je đakon Stojanović.

Otac Igor Balaban, govorio je pred hramom koji je bio odredište večerašnje litije, pred hramom Svetog arhangela Mihaila u Starom gradu.

-Svetinje se ne daju nikome. Svetinje su onoga koji je jedini svet, Gospod Bog naš. Kažu ovih dana država je naša svetinja. Država je tu da se poštuje i mi to radimo, ali nije svetinja. Koliko je država prešlo preko crkve na Toploj i ove na Belavisti? Zamislite da je svaka koja je gazila ovuda, tražila da to postane njeno!? Ne bi bilo ničega, ni ove, ni crkve na Toploj, ni drugih crkava. Brojne su države bile okupatorske, neprijateljske ali nijedna nije tražila naše crkve. Sad, kada imamo našu državu, u kojoj smo valjda svi svak na svome, za koju su naši dedovi prolivali krv, da dočekamo da nam oduzima crkve!? Ne damo svetinje!, poručio je otac Balaban, koga su prisutni gromko pozdravili uzvikujući istu poruku u jedan glas.


Balaban je podsetio I na nedavnu izjavu oficira koji je kazao da vojnici ne treba da idu na litije i da je to zabranjeno jer se na litijama govori protiv države.

- A mi sve što radimo, radimo za državu. Nismo valjda, kako reče neko, ludaci pa da ne volimo državu u kojoj živimo i u kojoj žive naša deca. Kakva bismo vrsta bolesnika bili da želimo zlo ovoj zemlji po kojoj hodimo. Zaboravljaju oni šta je crkva, a možda nikada nisu ni znali. Možda taj oficir slavi Svetog Dimitrija ili Svetog Đorđa, a Sveti Dimitrije i Sveti Đorđe su bili časni vojnici, i branili su tadašnju državu do trenutka kada im je neko rekao „biraj – Hrista ili službu, Hrista ili državu. Šta je za
tebe svetinja?“ Njihov odgovor je bio „Svaka čast državi i vlasti, ali poklonjenje i srce moje i duša pripada samo jednome!“ Ne može crkva da služi nijednoj državi, ni ovoj kojoj je sedište u Podgorici ni onoj sa sedištem u Beogradu, ni onoj sa sedištem u Moskvi, Vašingtonu bilo gde u svetu. Nije crkva tu, ona nas izdiže i vodi do jedine otadžbine, a to je nebeski Jerusalim, poručio je otac Balaban.

Usledila je poruka: Ne damo svetinje jer ne možemo da damo srce iz grudi. Nije bratski, da mi tražiš da ti dam srce, ubićeš me! kazao je Balaban I potom komentarisao šta stoji iza zakona o slobodi veroispovesti.

-Predsednik je vrlo jasno rekao da je njegov cilj da bude takva i takva crkva u Crnoj Gori, a mi ga pitamo je li to njegov posao? Pre 800 godina došao je jedan mladić čiji je otac rođen na Ribnici, pošao na Svetu Goru ostavio nama ovu crkvu i ne treba nam niko da pravi novu. Kaže, neće niko isterivati sveštensvo iz crkve, a prema tom zakonu vladin službenik može da kaže ko će, kako i kada tom imovinom da raspolaže. Nemamo razloga da verujemo će biti dobronamerni. Nije ovo stvar poverenja već zakona, a ovaj
zakon, očigledno je ne odgovara svima, već manjini, kazao je otac Balaban.

Pesnikinja Branka Denda govorila je svoje stihove I poručila “nemamo kud nazad, to nije pretnja nego obećanje.

„Svaka molitva je velika pred Gospodom i stub je od zemlje do nebesa, a na takvim temeljima i stubovima stoji naša majka crkva I stoji pravoslavlje“, bila je poruka Luke Cicmila koji je potom čestvovao I u umetničkom program sa decom iz Herceg Novog I gostima iz Beograda Jovanom i Marijom Pleša i solistkinjom Svetlanom Bubanja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)