Đorđević: Trebalo bi smeniti direktora Socijalne službe u Alibunaru

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da bi zbog propusta u radu u slučaju šestoro nezbrinute dece, uzrasta od tri do 16 godina, koja su u Novom Kozjaku osam meseci živela sama, trebalo smeniti direktora Socijalne službe u Alibunaru.

Zoran Đorđević je rekao da njegovo Ministarstvo nema ingerencije da reaguje, jer je za ovaj slučaj nadležan pokrajinski sekreterijat.

"U prenosu nadležnosti potpunu kontrolu nad centrima za socijalni rad u pokrajinama ima Pokrajinski sekretarijat. Od imenovanje direktora, pa do razrešenja, preko zapošljavanja i finansiranja. Ja jedino što sam mogao jeste da tražim da mi preda izveštaj Pokrajinski sekretarijat", objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, on samo može da sugeriše Pokrajinskom sekreterijatu da ispravi stvari koje nisu u skladu sa zakonom.

"Razrešenje direktora zakon ne nalaže i odluka je na Pokrajinskom sekretarijatu", kazao je Đorđević.

Podižemo krivične prijave za svaku pogibiju

Podižemo prekršajne i krivične prijave za pogibije na radu, dok, s druge strane, nemamo odgovor suda koji ne kažnjava adekvatno, kaže Đorđević.

Ministar je rekao da u resoru koji vodi imaju velikih problema da iako podnose prijave, ništa se ne događa i da sve stoji.

"Dobio sam dopis iz Pirota za slučaj iz 2015. godine gde su na građevini poginula dva radnika, Tužilaštvo je sada odustalo od daljeg gonjenja. Mi nemamo pravo da utičemo na sud, ali šaljemo lošu poruku. Radimo u interesu građana i u ostvarivanju njihovih prava, a sa druge strane nemamo odgovor suda koji ne kažnjava adekvatno", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, tako se šalje loša poruka u ime cele države da je sve dozvoljeno i da je to "samo jedna opomena i ništa više".

Pozvao je Zaštitnika građanina, koji je juče zatražio od Inspektorata za rad izjašnjenje povodom pogibije na radu koja se dogodila na gradilištu u Ulici vojvode Milenka pre pet dana u Beogradu, da dođe u Ministarstvo i da izvrši kontrolu.

"On treba da vidi koliki broj prekršajnih prijava unazad tri godine je ministarstvo podnelo. Za svaku pogibiju je ministarstvo uradilo krivičnu prijavu, a da su prekršajne prijave na nekom nezadovoljavajućem nivou", istakao je Đorđević i dodao da postoji organ koji radi nadzor nad Ispektoratom rada i nad svim inspekcijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво