Rivali žestoko napali "malog Majkla" 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Sučeljavanje šestoro kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju u Las Vegasu bilo je, ocene su, najžustrije do sada.

Ujedno bila je ovo prva debata u kojoj je učestvovao Majkl Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik NJujorka koga su njegovi rivali u trci za stranačku nominaciju napali zbog rasističke politike koju je navodno zagovarao kao gradonačelnik, ali i seksističkih komentara i diskriminacije u njegovim kompanijama.

U prvim minutima debate, senator iz Vermonta Berni Sanders tvrdio je da Blumbergovo nasleđe loše utiče na šire koalicije u Demokratskoj stranci i samim tim i na konačan poraz Donalda Trampa. Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren uporedila je Blumberga sa Trampom navodeći da „demokrate preuzimaju veliki rizik ako zamene jednog arogantnog milijardera za drugog“. Do kraja večeri verbalni napadi nisu prestajali.

Blumberg, prema ocenama, nije briljirao u brzim pitanjima i odgovorima pravdajući se da je bio „osramoćen“ policijskom taktikom koja je bila na snazi u NJujorku nazvanoj „zaustavi i pretresi“, i uglavnom je bila uperena na Afroamerikance i Hispanoamerikance.

„Izvinio sam se. Tražio sam oproštaj. Previše ljudi je bilo zaustavljeno“. Vorenova je potom dobacila: „Treba vam drugačije izvinjenje“.

Ona je napala Blumberga zbog vansudskog poravnanja za nepoznatu sumu novca sa četiri žene u njegovoj kompaniji Blumberg LP koje su ga tužile za seksualno uznemiravanje i polnu diskriminaciju tokom devedesetih godina. Blumberg je oklevao i konačno odbio da odgovori na njena direktna pitanja, što je dovelo do uzvika iz gledališta.

Debata u Las Vegasu usledila je nedelju dana pošto je Sanders pobedio u NJu Hempširu, postavljajući pozornicu za bitku između sebe na jednoj strani i umerenijih kandidata na drugoj.

Pobednik haotičnog glasanja u Ajovi, bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž bio je vrlo blizu Sandersu u NJu Hempširu, gde je senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar neočekivano zauzela treće mesto, dok su Voren i DŽozef Bajden podbacili.

Iako se nije takmičio u Nevadi, Blumberg je napredovao u ispitivanjima javnog mnjenja jer je potrošio mnogo više na oglašavanja nego ijedan kandidat u političkoj istoriji SAD-a. Prema nekim podacima, Blumberg je snimio 185 različitih reklama sa raznim temama: od oružanog nasilja do toga kako jesti picu.

„Gledao sam njegove reklame i dobre su. Imate i druge kandidate sa brdom para koje troše na glup način. Ali, čini mi se da ih Blumberg troši pametno“, smatra DŽim Kesler iz organizacije „Treći put“.

Blumbergova reklamna kampanja ga je dovela do trećeg mesta na listi demokratskih kandidata, prema anketi organizacije „Real Clear Politics“.

Bivši gradonačelnik NJujorka i medijski mogul do sada je potrošio više od 300 miliona dolara na reklamiranje. Planira da do 3. marta potroši još 300 miliona, što je manje od jedan odsto od njegovog ukupnog bogatstva koje iznosi 60 milijardi dolara.

Obećao je da će nastaviti svoju reklamnu kampanju protiv predsednika Trampa čak i ako ne osvoji demokratsku predsedničku nominaciju. Tramp mu je još u novembru poručio da nema magiju da uspe. „Mali Majkl će propasti. Potrošiće mnogo novca. Suočiće se sa velikim pitanjima, ličnim i mnogim drugim problemima“.

Butidžidž je u Las Vegasu napao Sandersa i Blumberga tvrdeći da su „najpolarizovanije ličnosti na sceni“. Ipak, najžešći okršaj imao je sa Klobučar. Butidžidž je kritikovao Klobučar zbog nedavnog gafa kada nije mogla da se seti imena predsednika Meksika, a ona je odgovorila: „Da li pokušavaš da kažeš da sam glupa?

Da li mi se rugaš ovde, Pite? “ Klobučar, bivša tužiteljka, takođe se suočila s teškim pitanjima zbog krivičnih slučajeva koje je vodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari