Avio-kompanije zbog koronavirusa gube skoro 30 milijardi dolara

Prema procenama Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA) avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona zbog epidemije koronavirusa izgubiće 27,8 milijardi dolara. Potražnja za avio-kartama u tom regionu smanjiće se za 13 procenata.

S obzirom na to da je procena rasta projektovana na 4,8 odsto, ukupni pad profita iznosiće 8,2 procenta, saopštila je IATA.

Po tom scenariju, gubitak prihoda iznosiće 27,8 milijardi dolara za avio-kompanije u azijsko-pacifičkoj regiji. Najveće gubitke zabeležiće kompanije iz Kine, čiji se pad profita samo na domaćem tržištu procenjuje na 12,8 milijardi.

Prema istom scenariju, kompanije koje posluju van tog regiona izgubiće 1,5 milijardi dolara, pod pretpostavkom da je pad tražnje ograničen samo na azijska tržišta.

Ukupno uzevši, gubitak će na globalnom nivou iznositi 29,3 milijarde dolara.

Taj gubitak će, prema procenama IATA, više nego umanjiti procene globalnog rasta za 2020. godinu.

Projekcije su, kako se navodi u saopštenju, slične onima koje tokom epidemije SARS-a.

"Teška godina za avio-kompanije" 

To sve važi, ukoliko se epidemija zadrži pretežno u Kini. Ako bi se epidemija proširila na azijsko-pacifička tržišta, onda bi uticaji na avio-kompanije iz drugih regiona bili i veći.

"Oštar pad potražnje kao rezultat izbijanja koronavirusa imaće finansijski uticaj na avio-kompanije, posebno za one koje posluju na kineskom tržištu. Procenjujemo da će se globalni saobraćaj zbog koronavirusa smanjiti za 4,7 odsto, što bi moglo više nego umanjiti rast koji smo prethodno prognozirali i izazvati prvi ukupni pad potražnje od krize SARS-a 2003. I taj bi se scenario pretvorio u gubitak prihoda od 29,3 milijarde dolara", istakao je Aleksandre de Žinik, generalni direktor IATA.

Dodaje da avio-kompanije donose teške odluke za smanjenje kapaciteta, a u nekim slučajevima i ukidanja linija.

Prema njegovim rečima, niži troškovi goriva pomoći će nadoknađivanju nekih izgubljenih prihoda.

"Ovo će biti veoma teška godina za avio-kompanije", rekao je Žinik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво