20. februar  2020. 08.29  →  20.54 | Izvor: Tanjug, RTV

Tramp postavio Grenela na čelo svih obaveštajnih službi; ostaje zadužen za dijalog Beograda i Prištine

VAŠINGTON -

Ambasador Ričard Grenel, koji je imenovan za vršioca dužnosti šefa Nacionalne obaveštajne službe SAD, nastaviće istovremeno da obavlja i funkciju specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova, rekao je za Tanjug portparol Grenela Dik Kastin.

video icon

"Ambasador Grenel ostaje posvećen 100 odsto pregovorima Srbije i Kosova", rekao je Kastin.

"Možemo da potvrdimo da će ambasador Grenel nastaviti da obavlja dužnost ambasadora SAD u Nemačkoj, kao i specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trama za mirovne pregovore Srbije i Kosova i sada vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe", rekao je Tanjugu portparol Grenela Dik Kastin.

Kastin je dodao da je ambasador Grenel prihvatio funkciju vršioca dužnost na koju ga je imenovao predsednik SAD, ali na ograničen period, zbog čega će Bela kuća uskoro nominovati šefa obaveštajnih službi.

Tu informaciju saopštio je i Grenel na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je ambasadora Ričarda Gernela za vršioca dužnosti šefa svih obaveštajnih službi SAD.

Na sajtu Bele kuće navedeno je da predsednik Tramp ima potpuno poverenje da će Grenel obavljati posao na najprofesionalniji način.

U saopštenju je navedeno da ambasador Grenel ima veliko iskustvo u radu sa službama bezbednosti i na brojnim dodatnim pozicijama uključujući i mesto specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova i kao portparol SAD u UN.

"Posvećen je vanpolitičkom i vanpartijskom pristupu i kao čelnik svih obaveštajnih agencija SAD, od kojih zavisi bezbednost i sigurnost zemlje", navodi se na sajtu Bele kuće.

Grenel će biti nadležan za 17 obaveštajnih agencija SAD, među kojima su CIA , FBI , Vojno obaveštajna agencija, NSA...

Imenovanje za vršioca dužnosti znači da Grenel neće morati da bude potvrđen u Senatu, navodi AP.

Pelosi o imenovanju Grenela: Politički interes Trampa

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi je povodom imenovanja Ričarda Grenela za v.d. šefa Nacionalne obaveštajne službe SAD saopštila da je "predsednik Donald Tramp, nažalost, još jednom stavio svoj politički interes ispred interesa nacionalne bezbednosti SAD time što je za direktora te službe postavio čoveka čija je jedina kvalifikacija apsolutna lojalnost predsedniku".

"Americi je potreban iskusan, kvalifikovan profesionalac za nacionalnu bezbednost koga je potvrdio Senat, posebno s obzirom na to da su nezavisnost i kredibilitet obaveštajne zajednice napadnuti od same Bele kuće. Još jednom je predsednik pokazao svoje nepoštovanje našeg ustavnog sistema provera i zaobišao ustavna ovlašćenja Senata postavljanjem još jednog zvaničnika za koga zna da ne može dobiti potvrdu čak ni od Senata kojeg kontrolišu Republikanci", navela je ona u saopštenju objavljenom na njenom sajtu.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

посматрач  20. 02. 2020. | 14:55
Знак поверења. Премда, није лако контролисати рад агенција које умеју да се понашају као рогови у врећи. Међусобно веома суревњиве. А свака има своје скривене карте. А пошто је искусио арогантно игнорисање својих захтева Шиптарима, могао би да истражи шта их то храни и даје им право на дрскост. А то је сарадња шиптарске мафије са неким од тих агенција. Има наивних, који мисле да таква корупција иде у корист САД. А вештина подмићивања тих мафијаша је ту да их стално у то уверава. Као и у глупост да је партнерство са албанском страном, стратешки важно за САД. И наравно, да обрати пажњу мало на свог ранијег шефа (Болтона)...