DW: Profil ubice iz Hanaua - paranoični desničar?

Počinilac masovnog ubistva u Nemačkoj je po svemu sudeći bio radikalni desničar, piše Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Četvrtak, 20.02.2020.

13:22

DW: Profil ubice iz Hanaua - paranoični desničar?
EPA-EFE/ Armando Babani

"Ima mnogo indicija u ovom trenutku da je počinilac delao sa desno-ekstremnim, rasističkim motivima, iz mržnje prema ljudima drugačijeg porekla, religije ili izgleda", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel o krvavom pohodu u gradu Hanauu nadomak Frankfurta.

"Rasizam je otrov, mržnja je otrov, taj otrov postoji u društvu i kriv je za previše zločina", dodala je Merkelova. Generalno državno tužilaštvo povela je istragu zbog terorizma. Napadač je 43-godišnji Nemac Tobijas R. iz Hanaua, čije su fotografije preneli mediji. On je, kako se pretpostavlja, u noći između srede i četvrtka usmrtio deset osoba i na kraju oduzeo sebi život.

Policija je prenela i da je počinilac ostavio pismo i video-snimak na kojem govori o svom zlodelu, te da u pismu ispoljava "konfuzne stavove od kojih su mnogi desnoradikalne prirode". ARD prenosi da saznaje da je počinilac pisao da se "protiv određenih etničkih grupa treba boriti i da njihove pripadnike treba ubijati".

List Velt prenosi da je u video-snimku i pismu Tobijas R. iznosio paranoidne stavove, recimo o tome da ga, od kada je bio novorođenče, prati neimenovana tajna organizacija ili da u SAD postoje podzemne vojne baze u kojima se muče i ubijaju deca i u kojima se klanja đavolu.

Prema policijskim izveštajima, prvi pucnji su ispaljeni u nargila-baru "Midnight" u centru Hanaua, u sredu u 22 sata. Počinilac je, kako prenosi tabloid Bild, pozvonio i čim je upao, otvorio vatru na prisutne, ubivši petoro ljudi. Među njima je bila jedna žena, a žrtve su uglavnom kurdske nacionalnosti. Svedoci govore o osam do devet ispaljenih hitaca.

Potom se odvezao dva kilometra dalje u četvrt Keselštat, gde je takođe otvorio vatru u jednom nargila-baru. Pucano je i u jedno vozilo pred jednim od barova.

U 1:48 se oglasio gradonačelnik Hanaua Klaus Kaminski. On je za Bild rekao: "Užasno veče. Ovime ćemo se još dugo baviti i ostaće nam u tužnom sećanju."

Počinilac se potom očito vratio u svoju kuću. Nešto posle 3 sata, policija je, kako pišu mediji, raznela vrata stana osumnjičenog i izvela odatle njegovog oca. Svedoci su čuli kako ga policija pita gde se nalazi njegov sin.

U 5 sati ujutro, policija je na Tviteru objavila da je "osumnjičeni počinilac nađen mrtav na svojoj adresi u Hanauu".

U kući je bilo i beživotno telo ubičine majke. Neki mediji prenose da je "očigledno da je on i nju ubio".

Hanau se nalazi u saveznoj pokrajini Hesen, oko 20 kilometara istočno od Frankfurta. Ima oko 100.000 stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: