Ekonomija

0

Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra

Autor: SA

Izvor: Beta

Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović

Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji vredan je 43 miliona evra.

Prema rečima ministra, sporazum predviđa unapređenje relevantnosti i izvrsnosti naučnog istraživanja i inovativnog preduzetništva, ali i pristup finansiranju u cilju rasta preduzeća.

"Projekat predviđa podršku Fondu za nauku u iznosu od 22,5 miliona evra, dok je za reformu instituta za istraživanje i razvoj predviđeno osam miliona evra. Za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom planirano je 3,5 miliona evra", naveo je Mali.

On je pred poslanicima obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd, od kineske Export-Import banke.

Mali je objasnio da bi izgradnjom toplovoda trebalo da se smanji štetna emisija iz postrojenja "Beogradskih elektrana" i da će se postići pouzdanost sistema.

"Кada se projekat sprovede stvoriće se možda i preduslovi za smanjenje cene grejanja u našem glavnom gradu. U svakom slučaju, ovo je ekološko, zeleno rešenje, još jedan projekat na koji se dugo čekalo, a koji ćemo u narednom periodu ostvariti", rekao je Mali.

On je u Skupštini rekao da Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih država članica predviđa pristup tržištu od oko 180 miliona ljudi.

"Oko 65 odsto ukupne naše spoljnotrgovinske razmene je sa zemljama EU, a oko Evroazijske unije tu je neikih sedam , ali potvrđivanjem ovog sporazuma zadržaćemo preferencijalni status koji imamo na teritoriji Ruske Federacije, ali i otvoriti tržište od 180 miliona ljudi" istakao je Mali.

Poslanici razmatraju i Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja, što bi, kako je Mali ocenio, trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će preći na međusobno elektronsko poslovanje.

"Кroz ovaj sporazum mi prihvatamo njihove kvalifikovane usluge, oni naše i time stvaramo uslove da se elektronsko poslovanje ubrza i to je deo mini-šengena, velike inicijative koju je predsednik Aleksandar Vučić započeo, a koja se odnosi na ubrzavanje privredne, ekonomske, društvene saradnje između tri zemlje na teritoriji zapadnog Balkana sa ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog rasta sve tri zemlje", naveo je Mali.

Ministar je poslanicima predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju dodatnog protokola 6 - o trgovini uslugama sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA).

"Cilj protokola 6 je da se, kroz dalju liberalizaciju tržišta usluga, obim razmene poveća i da najveću korist od toga ima Republika Srbija. Oko milijardu evra je ukupna razmena usluga, od čega je suficit naše zemlje 270 miliona evra. Dakle, svi sporazumi i svi zakoni koji su danas pred vama, utiču na poboljšanje ekonomskog ambijenta, a to znači ubrzanje našeg rasta, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda građana Srbije", rekao je Mali u parlamentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR