POKS: Tražićemo da se zabrani da se ljudi na popisu izjašnjavaju kao Vojvođani 1POKS: Logo

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) najavio je danas da će podneti amandmane na Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji predviđaju da se građani mogu opredeliti samo za nacije koje država priznaje, a ne „kao do sada, kako ko hoće“.

„Ako je Srbija ozbiljna država koja vodi računa o srpskom nacionalnom interesu, onda neće dopustiti da se u popisu evidentira nacionalna pripadnost Vojvođanin, kao što je to moglo u prethodnim popisima. Prihvatanje vojvodjanske nacije kao opcije u popisu, čak i kao kategorija regionalne pripadnosti, uvod je u probleme koje imamo u Crnoj Gori danas, jer su komunisti od 1981. godine na popisu uveli kategoriju nacionalnosti ‘Crnogorac'“, navodi POKS u saopštenju.

POKS je naveo da u Vojvodini žive razne nacionalne zajednice zbog čega ne treba dopustiti da se u severnoj srpskoj pokrajini od srpske stvara nova vojvodjanska nacija, koji će nakon toga tražiti svoju državu i vojvodjansku pravoslavnu crkvu.

Na tu izjavu reagovali su iz Vojvođanske partije ocenivši kao „skandaloznu i neutemeljenu“ najavu Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) da će na predstojećem popisu stanovništva tražiti da se zabrani da se građani izjašnjavaju kao Vojvođani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari