U susret četvrtom nastavku "Matriksa": Povratak Nea i Triniti 1

Poslednja dva dana društvene mreže preplavile su fotografije i video-kliopovi sa snimanja četvrtog nastavka čuvene franšize „Matriks“. Sreću da ugledaju omiljene junake Nea i Triniti na motociklu imali su prolaznici u San Francisku.

Pored Kijanu Rivsa i Keri En Mos na snimcima se može videti i rediteljka Lana Vačauski, koja je sa svojom sestrom Lili napisala i režirala prva tri naslova (tada su doduše bili Leri i Endi).

Prvi film trilogije „Matriks“ pojavio se 1999, na samom kraju drugog milenijuma, i stvorio novi način percepcije naučnofantastičnih filmova. Inovativne akcione scene sa specijalnim efektima kopiraju se i dve decenije kasnije, a priča inspirisana filozofijom Dekarta, Platona, Bodrijara, hrišćanstvom, zen budizmom, starogrčkom mitologijom… učinila je da ovaj film bude relevantan i 17 godina nakon poslednjeg dela.

Teško da je i jedan film pre „Matriksa“ uspeo da se obrati tako širokoj i raznovrsnoj publici. Razlozi se kriju upravo u toj širokoj temi shvatanja realnosti i paranoji koja se nalazi duboko u svesti civilizacije.

Priča o virtuelnoj stvarnosti danas je verovatno aktuelnija nego ikada budući da su ljudi priključeni na mašine danas deo svakodnevice. Simuliranje stvarnost kroz internet gotovo da je kao u „Matriksu“ preuzelo glavnu ulogu.

Uz to, biblijska priča o mesiji ispričana jezikom „Alise u zemlji čuda“, ali i ikonografija stripova, zabavne literature i video-igrica, sve je to dovelo do toga da „Matriks“ danas ima kultni status. Dovoljno je reći da postoji religijski pokret pod nazivom matriksivizam, da bismo znali kakva vrsta obožavanja postoji širom sveta, a pojam „matriks“ uveliko se koristi za pitanja postojanja realnosti unutar realnosti.

„Mislimo da su filmovi relativno dosadni i predvidljivi. Zato smo hteli da se poigramo očekivanjima publike“, izjavile su svojevremeno rediteljke ostvarenja koje i danas izgleda kao jedna velika zagonetka koja se ne može odgonetnuti do kraja.

Na snimanje filmova potrošeno je 300 miliona dolara i preko 270 dana snimanja, a ostvarena zarada iznosila je više od milijardu i po. Da li bi situacija bila ista da je glavnu ulogu prihvatio Vil Smit, nikada neće biti poznato, ali slavni glumac je više puta izjavio da se zbog ovog poteza pokajao.

Još uvek nije poznat zaplet četvrtog dela, ali se sa fotografija može videti da Neo sada malo drugačije izgleda – sa dugom kosom, slično DŽonu Viku, drugom popularnom junaku koga takođe igra Kijanu Rivs. Ipak, prepoznatljivi dugi crni mantil i dalje je tu. U filmu će igrati i DŽada Pinket Smit i Nil Patrik Haris, a još uvek nije poznato da li će se i Lorens Fišburn vratiti kao Morfeus. Premijera filma zakazana je za 21. maj 2021. godine, a zanimljivo je da je za isti datum zakazana i premijera četvrtog nastavka već pomenutog serijala „DŽon Vik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari