20. februar  2020. 09.54  | Izvor: RTV (Nemanja Popadić)

Kolekcionar Nebojša Jovanović čuva dela Vuka Karadžića

NOVI SAD -

Originalna dela Vuka Stefanovića Karadžića, tvorca srpskog pisma, nalaze se u privatnoj kolekciji Nebojše Jovanovića iz Novog Sada. Njegova kolekcija je od neprocenjive vrednosti i značaja za očuvanje naše kulture i tradicije.

video icon

Nebojša se prethodnih 15 godina bavi sakupljanjem dela koja su imala ključnu ulogu u reformaciji srpskog jezika. Njegova kolekcija broji 45 originalnih dela iz 17. i 18. veka, među kojima se nalaze i dela Vuka Karadžića, do kojih je, kako kaže, teško doći.

kolekcionar, vuk, karadzic

"Izuzetno je, ovaj, teško knjige su se prenosile s kolena na koleno, neke su bile vlasništvo pojedinih kolekcionara, neke su bile deo porodične tradicije, i stvarno za pojedina izdanja, mnoge knjige nose lični pečat, imaju čak i tragične sudbine, evo sad se nalaze kao deo moje zbirke", kaže Nebojša Jovanović, kolekcionar.

U njegovoj kolekciji nalazi se i Vukov "Srpski rječnik", koje je otkupio od privatnog kolekcionara štampanog u Beču davne 1881. godine, kao i tri naredna izdanja. Kako ističe, najdraže delo mu je dnevnik sveštenika iz Sremskih Karlovaca.

"Ima jedna knjiga koja je pripadala svešteniku iz Sremskih Karlovaca, koja nosi lični rodovnik i lični dnevnik tadašnjeg vremena i života. Možete videti zapise, godine su bile sušne, nismo imali da jedemo toliko i toliko se rodilo dece u toj familiji, i to mi je najspecifičnija knjiga jer je sa ovih prostora", kaže Nebojša Jovanović.

Prema rečima našeg sagovornika, ova dela spadaju u najveću kolekciju srpskih rečnika na svetu, što im daje na neprocenjivoj vrednosti, a svi zainteresovani koji žele da vide ova dela, mogu ih videti u prostorijama E-Gimnazije, a najavljena je i izložba za kraj ove godine.

Tagovi