Izvor: B92

Velika je razlika u razmišljanju onih koji samo putuju i onih koji se putovanjima bave. Zbog toga ova lista destinacija koje treba posetiti u 2020. godini mnogima na prvi mah neće imati smisla. Kad razmislite i pročitate savete, shvatićete da će ove destinaceje biti odlične samo narednih nekoliko godina, a onda će, prema mišljenju stručnjaka, biti pretrpane turistima iz svih krajeva sveta.

Andamanska ostrva

"Andamanska ostrva žive novi život", kaže predsednica Grivs tursa Kerol Kambata. U Bengalskom zalivu, između Indije i Mjanmara, ostrvo je ostvarenje snova za ljubitelje ronjenja. Zbog ranijih lokalnih propisa brodovi koji prevoze ronioce nisu smeli da idu dalje od dva kilometra od obale. Međutim sada postoji čamac koji sme da vozi ronioce i na najudaljenija mesta za zaron.

Ostrvo je bogato plažama sa belim peskom koje su okružene palmama i koralnim grebenima. Ronioci mogu sresti velike ribe poput morskih pasa i marlina, kao i morske kornjače i morske krokodile. Jedan od turističkih vrhunaca je izlet u kamp slonova, gde se prilikom ronjenja na dah ili s bocom mogu posmatrati slonovi koji plivaju.

Savet je da obiđete Čenaj, u Bengalskom zalivu, zatim letovalište na ostrvu Svaraj. Možete obići i Port Bler, glavni grad, kao i Celularni zatvor, u kom su Britanci držali političke zatvorenike tokom podele Indije.

Egipat


"2020. godine vodimo putnike u Egipat, što je veoma uzbudljivo", kaže direktor agencije Nešenal džiografik ekspedišons. "U Egiptu ponovo počinje da se razvija turizam - to je zemlja sa divnim domaćinima koji jedva čekaju da ugoste turiste."

Ono što svakako preporučujemo da uradite jeste da plovite Nilom i upoznate drevna nalazišta oko ove čudesne reke.

Foto: depositphotos/ kampee_p

Eritreja

"Eritreja poslednje tri decenije ima veoma malo turista, što je iznenađujuće jer ima veoma bogato modernističko arhitektonsko nasleđe i zaista predstavlja nešto posebno u arhipelagu Dahlak", kaže Vil Džouns, osnivač agencije koja putovanja organizuje tako da se obilaze zemlje koje imaju izuzetno arhitektonsko nasleđe i dizajn.

Džouns predlaže da u Eritreju odete na dve nedelje i da boravite u nekom od kampova na ostrvima Dahlak arhipelaga, a potom nekoliko noći i sa Rašaida trgovinskom zajednicom Crvenog mora, severno od lučkog grada Masave. Putovanje možete i započeti i završiti u Asmari, glavnom gradu Eritreje u tom gradu napraviti malo putovanje kroz istoriju art deko arhitekture. Put u istočnu Afriku možete zaokružiti i obilaskom Etiopije, koja je udaljena samo dva sata mirnog leta od Eritreje.

Grenland

"Grenland ima senzacionalnu scenografiju i uvek može da obezbedi novi doživljaj”, kaže Džordž Morgan Grenvil, osnivač agencije Red Savana, koja organizuje ture do najvećeg ostrva na svetu.

"Gde još možete da berete divlje bobice i pečurke, da hvatate losos golim rukama i plovite kajakom među džinovskim santama leda po sjajem noćnog sunca?"

Gvajana

"Gvajana polako postaje sve atraktivnija za turizam", kaže Filip Brovin, osnivač agencije Brovin i Hadson. Brovin ističe da je država jednako atraktivna kao i durge države Južne Amerike, samo ima mnogo manje gužve jer još nije toliko popularno odredište.

Ako se odlučite na put u ovu zemlju, savetuje se obavezna poseta selima sa domorodačkim stanovništvom. Gvajana veliki procenat finansija ulaže u lokalne projekte očuvanja tradicije i kulture i sarađuje sa organizacijama koje ova mesta razvijaju na odgovoran način kako ih ne bi ugrozili turizmom koji je u razvoju.

Foto: depositphotos/ mbruska

Indija

"Grad Rišikeš je hiljadama godina bio jedan od esencijalnih gradova hinduističke Indije”, kaže Kambata iz Grivs tursa, piše National geographic.

Pre nego što stignete do Rišikeša, savet je da obiđete Nju Delhi, Agru i Džajpur. U Rišikešu nikako ne propustite večernje molitve i jogu. Obavezno isprobajte splavarenje Gangom i posetite ašram kako biste se što bolje upoznali sa hinduističkom religijom.

Indonezija


"Indonežanski Raja Ampart je jedna od top-destinacija za ronioce, posebno sada kada ima nekoliko privatnoh brodova koji omogućavaju turistima da posete brojna manja ostrva", kaže Dženi Mikelnson, predsednica agencije Travel bijond.

Njena preporuka je sedmodnevno krstarenje tokom kog turisti imaju dovoljno vremena i za obilaske znamenitosti, ali i ronjenje, gnjuranje, surfovanje i vožnju kajakom. Tu su naravno i obilasci drugih zemalja jugoistočne Azije poput Kambodže, Laosa, Mjanmara, Tajlanda i Vijetnama.

Japan

"Japan će biti veći nego ikad u ovoj godini Olimpijskih igara", kaže Ketrin Hild, suosnivačica agencije Remota Lands. Iako su naravno Tokio i Kjoto nezaobilazni, ona kaže da se duša Japana nalazi u njegovim malim gradovima i prirodi.

Svako ko se odluči za posetu Japanu trebalo bi da obiđe šume na ostrvu Jakušima, aktivni vulkan Aso i neverovatan pejzaš doline Ija.

Maroko

"Iako je Maroko popularan već godinama, neki od njegovih primorskih mesta u buduće će privlačiti još turista, a posebno otvaranje novog letovališta u blizini Tandžira", kaže Melisa Bigz Bredli, direktorka agencije Ijandagre.

Bredli preporučuje desetodnevno putovanje tokom kog obavezno treba obići gradove Fes i Marakeš, treba otiću i avanturu pustinjom, ali i na planinu Atlas.

Mjanmar

"Mjanmaru se u 2020. godini predviđa turistički preporod, ali posetioci treba da se pripreme unapred i da putuju odgovorno", kaže osnivač kompanije Vajld frontiers travel Džoni Bilbi.

Šta treba učiniti prilikom putovanje? Obavezno podržati kuhinju lokalnog stanovništva koje organizuje i časove kuvanja, pomoći utočištu slonova, posetiti Centar za zaštitu kornjača i boraviti u malom pansionima i kućama. Dakle, lepo bi bilo da budete sigurni da će vaš novac otići u prave ruke.

Foto: depositphotos/platongkoh01

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.