Podrugljivo. Omalovažavajuće: Podneta krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog načina na koji je OTPEVALA himnu Hrvatske

Tanjug

19. 02. 2020. u 22:40

Boško Županović prijavu napisao, jer je smatrao da je to njegova građanska dužnost

Подругљиво. Омаловажавајуће: Поднета кривична пријава против Јосипе Лисац због начина на који је ОТПЕВАЛА химну Хрватске

PROTIV pevačice Josipe Lisac u Hrvatskoj je podneta krivična prijava zbog načina na koji je izvela nacionalnu himnu na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića.

Prijavu je podneo pravnik Boško Županović koji je naveo da je "himna Republike Hrvatske izvođena na podrugljivi i omalovažavajući način" i da je Lisac tako počinila krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske i to tako što je "koristila podrugljive artikulacije i tonalitete".

"Ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsednika", rekao je Županović za zagrebački portal Index.hr.

Dodao je da je prijavu napisao, jer je smatrao da je to njegova građanska dužnost.

Istakao je da radi 18, 19 sati dnevno i da ne bi gubio vreme da napiše prijavu, ali da mu je bilo degutantno da sluša izvođenje himne.

"To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna nikada ne bi tako smela da se tako izvodi. To je podrugljivo", rekao je Županović.

Na pitanje da li zna da Josipa Lisac uvek tako izvodi pesme, naveo je da je to njegova subjektivna procena i da će možda biti pozvani muzički veštaci.

"Ja sam to naveo i u prijavi da je njen muzički opus opšte poznat, ali smatram da himna nije smela da se tako izvodi. Ako je Milanović znao da će tako da izvede himnu, onda je i on pogrešio", kaže Županovic.

Boška Županovića je 2016. godine tužila aktivistkinja iz Rijeke koja ga je optužila da je do svoje 25. godine skupio 66 krivičnih prijava.

Županoviću se 2009. godine sudilo zbog dve prevare i plaćanja falsifikovanim novcem.

Zagrljen se slikao s beguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i njegovim bratom Zoranom, ali i sa doskorašnjom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, naveo je portal.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

vili

19.02.2020. 23:47

Ovo je prvi puta da sam do kraja slusao himnu Hrvatske.Vjerovatno je razlog bio sto sam pokusao da , uhvatim , I razumijem makar jednu rijec o cemu pjeva.Mislim da bi ova himna bila dobra za uvodnu spicu o eventualmom filmu o Jasenovcu.

m.

20.02.2020. 05:02

@Bojan Srbin - ocito ne znate mnogo o "postovanoj" josipi. njezini glasovni tzv performansi su obicno kreveljenje, krivljenje usta, njakanje, mukanje, mumljanje, zavijanje i ostala glasanja i imitacije glasanja (glasanje kao glasanj zivotinja, glasovanje je ono drugo). sveijednu svoju pesmu na isti nacin je odglumatala osim one prve prvcate koju joj je uradio Arsen. precenjena je zahvaljujuci onomadnoj komunistickoj eliti koja se htela odvojiti od svojih folk i narodnih pesama.josipa je privrzena svakoj vlasti

Prljavi Hari

20.02.2020. 01:54

Hahahahhaa žena pokidala Kakva su izopačena nacija bolje i ne zaslužuju.

Анти Антифа

20.02.2020. 06:14

У ствари,ово је оригинал химне оних који децу кољу у логорима и ваде нерођену чељад из утроби мајки,пијући вино и молећи Бога

Luka

20.02.2020. 06:55

Hahahaha pa ova žena je izgubila svest Iskreno , nije normalna a oni joj dali odrešene ruke

Idi begaj

20.02.2020. 09:42

Pa šta bi Hrvati hteli Da Žena od Sedamdeset Godina Urla kao Pavaroti . Ajde Molimte Nepreterujte .

bager

21.02.2020. 08:59

@Idi begaj - Poslusaj prvo Tinu Tarner kako je pevala sa preko 70 godina,,Josipa jedva dise ,,dobra je za staracki dom da im peva gerontoloske balade ,,mene podseca na pevanje Jeanne Calment francuskinje koja je zivela 121 godinu,,mislim da ima na yuo tube,,hahahhaah

Perica

20.02.2020. 09:49

Kakva država, takvo izvođenje himne....Nikad prikladnije izvođenje nisam video....hahaha