Počelo iskrcavanje sa broda Dajmond princes : Srbi stižu običnim letom

I. STANOJEVIĆ

19. 02. 2020. u 22:21

Dačić: Članove brodske posade čeka dodatni karantin

Почело искрцавање са брода Дајмонд принцес : Срби стижу обичним летом

Pripadnici medija napravili špalir za one koji posle karantina napuštaju "Dajmond princes"

DVOJE državljana Srbije, putnika broda "Dajmond princes", odbilo je da se, po okončanju karantina zbog novog virusa korona, u domovinu vrati specijalnim letom u organizaciji Italije. Umesto toga, putovaće komercijalnim letom u sopstvenom aranžmanu.

Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo ih je sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom, izjavio je u sredu u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić. - Od 12 državljana Srbije, članova posade na brodu "Dajmond princes", petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje koji su ranije testirani dobili su potvrdu da su negativni - rekao je Dačić. On je naglasio da je i dalje na snazi odluka uprave broda da se članovima posade, za dodatnih 14 dana, produži karantin pošto svi putnici napuste brod, iako među njima nema zaraženih.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testirane osobe na brodu "Dajmond princes", do sada je registrovan 621 pozitivni, od toga 254 slučaja bez jasnih simptoma. Dačić je podsetio da je kompanija "Princes kruzis" 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim u cilju povratka građana u njihove zemlje. Na spisku tih država bila je i Italija koja je ponudila da preveze naše državljane.

Skrenuta im je pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi virusom korona moći da se iskrcaju, te da će svako čiji je nalaz negativan dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa.

Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da komercijalne avio-kompanije prihvate taj dokument. Japanski mediji prenose da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano 21. februara.

- Ambasada Srbije u Tokiju, nastaviće da prati situaciju na brodu "Dajmond princes", i da pruža svu podršku srpskim državljanima (kako putnicima tako i članovima posade), kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda - navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato rekao je da su oni koji su napustili brod s negativnim rezultatima na virus ispunili zahteve karantina, pa su slobodni da odu kući uobičajenim prevozom. Mnoge zemlje su, međutim, saopštile su da neće dopustiti putnicima sa broda da u njih uđu, dok ne prođu još jedan karantin. Agencija AP javila je juče "da je bilo čudno gledati kako se ljudi iskrcavaju, ulaze u taksi i nestaju u Jokohami". Drugi putnici ulazili su u autobuse da bi se prevezli do železničkih stanica. Japanski vojnici pomogli su da se isprate putnici, među kojima je i stariji muškarac u invalidskim kolicima, sa maskom i štapom. Oni koji su ostali na plovilu, mahali su sada već bivšim, saputnicima.

Slučaj turističkog broda "Dajmond princes", ostaće zabeležen kao presedan. Kritike iz celog sveta ne prestaju da pljušte po japanskim vlastima koje su ostavile oko 3.600 putnika i članova posade na milost i nemilost novom tipu virusa korona, nazvanom kovid-19. U idealnim, gotovo laboratorijskim uslovima, poput onih u Petrijevoj šolji, bacil se širio bez ikakve ograde. Od samo jednog zaraženog pacijenta, broj inficiranih premašio je šest stotina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije