Ambasador SAD na sastanku s Dodikom: Očekujemo poštovanje Dejtonskog sporazuma 1Milorad Dodik Foto: FoNet/AP

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson izjavio posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom da SAD ne očekuju ništa drugo osim punog poštovanja Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog intergiteta i suvereniteta BiH.

„Poslednjih 25 godina SAD su bile snažan partner BiH i u potpunosti su podržavale prosperitet, stabilnost i mir u ovoj zemlji. Aktivnosti koje narušavaju te ciljeve povlače za sobom posledice“, saopšteno je iz američke ambasade posle sastanka.

Nelson se sa Dodikom sastao u poslepodnevnim časovima, posle sednice Predsedništva BiH, na kojoj je Dodik glasao protiv skoro svih odluka, a potom pozvao predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da podnese ostavku.

Dodik je posle sednice Predsedništva BiH optužio Komšića da je on radio na imenovanju novog sudije Ustavnog suda BiH iz Nemačke, zbog čega je zatražio njegovu ostavku.

Kriza u BiH je eskalirala posle odluke parlamenta RS da srpski predstavnici u organima BiH ne učestvuju u donošenju odluka, zbog ranije donete odluke Ustavnog suda BiH da država, a ne entiteti, bude vlasnik poljoprivrednog zemljišta.

Osim toga, Dodik je u poslednje vreme intezivirao svoju priču o mogućem otcepljenju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari