Nezavisni stav

Pad izvoza

Iako je Bosna i Hercegovina u prošloj godini imala skoro 12 milijardi KM izvoza, nažalost zabilježen je pad od 3,17 posto.

Stručnjaci kažu da su tri-četiri glavna uzroka... Jedan od njih je to što je Kosovo uvelo jako visoke takse za izvoznike iz BiH i Srbije, a drugi veoma važan razlog je i taj što je "Aluminij" prestao s radom, ali i promjene u industriji u Njemačkoj.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pak, smatra da je jedan od razloga i to što je EU zabranila izvoz koksa iz BiH i balkanskih zemalja, ali i problemi koje CEFTA ima s Kosovom. Iako statistički podaci govore da je uvoz sa nekim zemljama povećan u prošloj godini, krajnji rezultat je ipak pad izvoza u BiH.

Čini se da je jedan od glavnih razloga, i pored ovog nabrojanog, što stoji, nepotpisivanje sporazuma sa Trgovinskom unijom, što su bh. proizvođači u mesnoj industriji i izvoznici najviše osjetili kada je u pitanju izvoz u Tursku, koji je u prošloj godini pao za čak devet posto. Iako BiH ima dobre potencijale u vinarskoj industriji, prehrambenoj, te turizmu, čini se da to ne može iskoristiti na pravi način iz više razloga. Među tim razlozima su sigurno i politička situacija i veoma komplikovani odnosi unutar BiH.

Stručnjaci, takođe, fokus stavljaju na obrazovanje. Ističu da u BiH ne postoji adekvatan studij koji će omogućiti obrazovanje turističkih radnika, jer je turizam u BiH i prema podacima i listi UN-a na veoma visokom mjestu.

BiH nedostaje stručnjaka iz mnogih oblasti, posebno kada su u pitanju zanati. Veliki problem je i odlazak stručnih kadrova u zemlje EU, a u Vanjskotrgovinskoj komori BiH rješenje vide u institucijama koje bi obrazovale kadar uz uslov da taj kadar ostane raditi u BiH. Teško da će u ovakvim političkim i socijalnim uslovima institucije, od entitetskih pa do državnih, uspjeti učiniti nešto da tako i bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije