Indija: 66 žrtava eksplozije

U eksploziji u vozu u Indiji juče poginulo 66 osoba, Indija i Pakistan osudili nasilje kao terorizam koji stoji na putu miru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2007.

07:58

Default images

Brzi voz išao je iz Nju Delhija za Atari, grad na granici s Pakistanom, kada su se oko ponoći začule dve eksplozije. Indiju i Pakistan spajaju svega dve železničke linije, otvorene 2004, kao deo mirovnog procesa između dve zemlje. Voz je najlakši način prelaženja militarizovanih granica u spornoj oblasti Kašmira.

Eksploziv koji je izazvao požar u dva vagona podmetnut je, a istražioci su u susednim vagonima našli kofere s priručnim eksplozivom i benzinom.

Voz je stao 80 kilometara severno od Nju Delihija, a potom je buknuo požar. "Kada se voz zaustavio, video sam dim kako izlazi. Počeo sam da vrištim i vičem drugim putnicima da beže, da izađu", ispričao je jedan od putnika.
Rodbina nastradalih (Beta)
Vatra je zahvatila dva vagona. Iz bezbednosnih razloga, u vagonima tog voza prozori i vrata se drže blokirani od Nju Delihija do Atarija, gde se putnici za Pakistan prebacuju u pakistanski voz. Očevici su pojurili da pomognu dok hitna pomoć nije stigla, posle sat vremena.

"Stigli smo oko ponoći. Bilo je mnogo vatre. Nikada tako nešto u životu nisam video, mnogo vatre", kaže jedan od svedoka.

"Pomagali smo. Ali niko od njih nije preživeo, svi su umrli", kaže drugi.

Zvaničnici železnice kažu da su u ostalim vagonima nađena dva kofera puna neeksplodiranih bombi i benzina. Stoga sumnjaju da je požar izazvan sličnim napravama. Generalni direktor kaže da je nađeno još sličnih kofera.

"Znaćemo više kada istraga bude gotova. Upravo su stigli forenzičari i uzimaju uzorke iz oba vagona. Nedaleko odavde, pored šina, nađen je i kofer. I to će biti ispitano. Kada se istraga završi, znaćemo šta je uzrok eksplozija", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: