Analize

Brexit doveo strane kompanije u Holandiju

Brexit doveo strane kompanije u Holandiju
Foto: Ilustracija | Brexit doveo strane kompanije u Holandiju

Neizvjesni efekti Brexita primorali su brojne strane kompanije da otvore kancelarije u Holandiji, saopštila je holandska Agencija za strane investicije.

Agencija je dodala da je od referenduma o Brexit 2016. čak 140 kompanija otvorilo kancelarije u Holandiji, a 78 je prošle godine svoje poslovne operacije potpuno prebacilo u tu zemlju.

AP izvještava da se u izvještaju Agencije navodi da zbog odsustva odgovora na mogobrojna pitanja o budućnosti poslovnih odnosa Velike Britanije sa EU raste neizvjesnost u poslovnim krugovima iako je Britanija već izašla iz EU.

Prema zvaničnim najavama, EU i Velika Britanija trebalo bi do kraja godine da postignu saglasnost o međusobnim odnosima nakon Brexita.

Agencija je saopštila da su u toku pregovori sa predstavnicima 425 kompanija koji razmatraju mogućnost da zbog Brexita prošire ili potpuno premjeste svoje poslovanje u Holandiju.

Firme iz Britanije, ali i iz SAD i Azije, razmatraju restruktuiranje svojih evropskih operacija zbog još nejasnih efekata Brexita.

"Za te kompanije 2020. godina će biti veoma važna", konstatovao je Jeroen Nijland iz Agencije za strane investicije.

Dok mnoge kompanije čekaju da vide kako će se Brexit odraziti na nove britansko-evropske ekonomske odnose, prema riječima Nijlanda, "sve više poslovnih ljudi odlučuje se za izvjesnost i stabilnost koje naša zemlja (Holandija) pruža evropskoj ekonomiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije