Ostali sportovi

Edina Begić za "Nezavisne": U Italiji ispunila snove, period u SAD najljepši

Edina Begić za "Nezavisne": U Italiji ispunila snove, period u SAD najljepši
Foto: N.N. | Edina Begić za "Nezavisne": U Italiji ispunila snove, period u SAD najljepši

Mislim da mogu da budem primjer mlađim sportistima u BiH da je, ukoliko imaju želju ili san da ih ostvare, sve moguće, bez obzira na to u koliko maloj zemlji se prave prvi koraci. Poručila je ovo već godinama najbolja bh. odbojkašica sa italijanskom adresom Edina Begić (28).

Nakon nešto dužeg perioda, odbojkašica koja već četiri godine nastupa u elitnom rangu italijanske odbojke, po mišljenju mnogih najkvalitetnijoj ligi svijeta, rado je pristala da govori za "Nezavisne". Govorila je o svom klubu Monci, teškoj povredi koju je zadobila krajem prošle godine, kao i o počecima u Bratuncu, nezaboravnoj avanturi u Americi i reprezentaciji BiH.

"Samo sedam dana prije početka prvenstva imala sam jednu od težih povreda - puknuće prednjeg ukrštenog ligamenta. Nažalost oporavak je vrlo dug, bolan na početku, fizički i psihički težak, traži dosta strpljenja, ali uz pomoć kluba i tima koji se brine da se što prije vratim na teren sve je to lakše prebroditi. Zadovoljna sam napretkom i nadam se da ću nastaviti u dobrom smjeru te biti u mogućnosti da se vratim na teren što prije, ali opet nigdje ne žurim i slušam šta koljeno kaže (prošla su tri mjeseca, a prognoze oporavka su šest mjeseci)", kaže Edina Begić.

Naša sagovornica, koja je prošle godine osvojila Čelendž CEV kup, naglašava da je još kao mala maštala da zaigra na Apeninima, gdje se godinama igra najbolja odbojka na svijetu. Ugovor sa Moncom veže je do kraja sezone.

"Sigurno mogu reći da su mi se ispunili snovi. Kao maloj uvijek mi je bio san igrati za jedan od italijanskih klubova, jer se sjećam svojih početaka i kako sam kao dijete pratila utakmice i tada legendarnu Aguero, koja je briljirala odbojkaškim terenima", ističe Begićeva i dodaje:

"Već četiri godine sam dio Saugela Tim Monce. Radi se o klubu koji ima veoma lijepu sportsku kulturu, prelijepu dvoranu, dva tima, muški i ženski, koji se bore u najjačoj italijanskoj ligi. Mogu reći da u narednim godinama, pogotovo što se ženske konkurencije tiče, imaju u planu da naprave nešto više."

Prije nego li je zakoračila na italijansko tlo i prvo zaigrala za ekipu Sovertao (A2 liga), Edina je imala blistavu koledž karijeru u SAD. Igrajući na Univerzitetu Arkanzas u Litlu Roku stekla je status jedne od najboljih igračica u istoriji tog univerziteta. Višestruko nagrađivana odbojkašica, dobitnica nagrade za zvijezdu budućnosti, smatra da je period u Americi bio ključan u napredovanju u karijeri.

"Često se sjetim svojih početaka u Bratuncu, pa Sarajeva i Imzita, onda Bileće i reprezentacije BiH, ali period u SAD je jedan od najljepših u mom životu. Vrijeme provedeno sa Adisom Hodžić, Sonjom Milanović, Edinom Selimović, a kasnije i Marinom Avram, kako na terenu tako i van njega, je za knjige, nešto što se ne može baš tako lako opisati i nešto što zauvijek čini moje srce ispunjenim. Univerzitetski period je imao veoma mnogo uticaja na moje napredovanje u odbojci, a od roditelja mi je uvijek ostalo to da je obrazovanje vrlo važno i sretna sam što sam tamo imala mogućnost za oboje, što je u BiH zaista teško uskladiti", naglasila je ova vrhunska sportistkinja rođena u Tuzli.

Za kraj razgovora dotakla se i reprezentacije BiH, za koju nije igrala u posljednjim kvalifikacionim duelima, u kojima je BiH zbog jednog seta ostala bez plasmana na Euro.

"Uvijek mi je srce puno kad igram za reprezentaciju. Od svog prvog pojavljivanja, što je, mislim, bilo 2009. godine, svaki poziv reprezentacije sam rado prihvatila. Međutim, sedam mjeseci prije kvalifikacija u januaru 2018. imala sam operaciju ramena. Od povratka na teren koji se desio krajem oktobra se nisam najbolje osjećala: imala sam jake bolove koji su me dosta puta sprečavali da odradim pune treninge. Kako god da okrenem, klub je bio uz mene od početka problema, meni je u tom trenutku zdravlje bilo najvažnije i koliko god je teško bilo reći 'ne' pozivu, bilo je to neizostavno", zaključila je ambiciozna Edina Begić.

Imamo velike šanse za EP

Edina Begić se nada da će nakon teškog oporavka od povrede uskoro ponovo obući bh. dres i predvoditi "zmajice" u ovogodišnjim kvalifikacijama za EP.

"BiH ima velike šanse da ove godine prođe kvalifikacije te zaigra na velikom takmičenju. Veoma mi je drago vidjeti bh. klubove na evropskoj sceni te Jedinstvo Brčko, koje je nedavno osvojilo bronzu u MEVZA ligi. Imamo veoma mnogo talenta u klubovima u BiH te djevojke koje već uveliko igraju u jačim ligama Evrope. Iskreno se nadam i držim fige da oporavak prođe u najboljem redu te mi omogući da ponovo obučem dres reprezentacije", rekla je Begićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije