Najnovije vesti
Vesti Svet
PRATITE UŽIVO Putnici napuštaju kruzer “Dajmond princes” nakon dve nedelje karantina

PRATITE UŽIVO Putnici napuštaju kruzer “Dajmond princes” nakon dve nedelje karantina

Stotine putnika počeli su danas da napuštaju kruzer “Dajmond princes”, nakon okončanja spornog dvonedeljnog karantina koji nije uspeo da spreči širenje novog korona virusa među putnicima i posadom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dajmond princes Foto: Jiji Press / EPA;
Dajmond princes

Rezultati se još čekaju za neke putnike koji su testirani na virus Kovid-19, od kojeg je u Kini zaraženo 74.185 a umrlo 2.004 ljudi.

Japanska vlada je kritikovana zbog odluke da drži ljude na brodu, što su neki stručnjaci nazvali savršenim inkubatorom za virus, preneo je AP. “Dajmond princes” je najinfektivnija zona van Kine. Juče je identifikovano 542 slučajeva zaraze na brodu od ukupno 3.711 ljudi. Mnoge strane države su rekle da neće primiti putnike s kruzera dok ne prođu još jedan period karantina pa je, kako ocenjuje AP, scena putnika koji se iskrcavaju, ulaze u taksije i nestaju u Jokohami neverovatna.

Pročitajte još

U iskrcavanju su pomogli japanski vojnici.

-Malo sam zabrinut da li sam dovoljno dobro da siđem sa broda, ali je situacija postala fizički veoma teška. Sada samo želimo da proslavimo – izjavio je 77-godišnjak iz Saitame, blizu Tokija, koji se iskrcao sa svojom ženom.

Pročitajte još

Oni koji su se iskrcali sa negativnim rezultatima testa na novi virus ispunili su zahteve Japana o karantinu i slobodni su da idu svojim kućama javnim transportom, kako je to juče rekao japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato.