Do 1. marta prijave za novi ciklus takmičenja Brainfiniti 1

Učenici od petog do osmog razreda iz svih škola u Srbiji i njihovi nastavnici mogu da se prijave do 1. marta za učešće u novom ciklusu takmičenja Brainfinity.

Reč je o jedinstvenom takmičenju u rešavanju problema, namenjenom učenicima starijih razreda osnovne škole koji žele da se oprobaju u kreativnom rešavanju logičkih zadataka i da za to osvoje vredne nagrade. Takmičenje organizuje Institut za moderno obrazovanje, a učešće je besplatno.

– Ekipu čini četiri učenika i jedan nastavnik kao mentor. Timovi mogu biti sastavljeni od učenika različitih škola i razreda, pri čemu će se takmičiti u konkurenciji ekipa najstarijeg člana. U okviru takmičenja prvo se održava Brainfinity izazov 14. marta, a zatim i Brainfinity finale, koje će biti 25. aprila – kaže za Danas profesor Ivan Anić, autor ovog zanimljivog takmičenja i jedan od članova žirija.

Za učešće u prvom delu takmičenja dovoljno je da se ekipa okupi u bilo kom prostoru i da ima na raspolaganju računar ili tablet i internet konekciju. Sve prijavljene ekipe mejlom dobijaju tri zadatka na srpskom i engleskom jeziku koja rade dva sata, a rešenja zatim šalju žiriju. Pet najboljih ekipa iz svakog razreda prolazi u finale, koje se održava u prostorijama Instituta za moderno obrazovanje u Beogradu, gde ih čekaju novi logički izazovi.

Anić objašnjava da su problemi koje rešavaju uvek konkretni, iz neke oblasti bliske deci, ali za rešavanje zahtevaju da učenici upotrebe znanja iz različitih predmeta i oblasti. Na taj način đaci shvataju kako da znanja koja stiču u školi kreativno primene u realnom životu.

– Rešavanje problema je jedna od najefikasnijih nastavnih metoda za razvoj učenika. Zato su na Brainfinity takmičenju učenici izuzetno angažovani, rešavaju zadatke bez stresa i straha od greške, jer ne postoji samo jedan ispravan odgovor. Oni su detektivi, mali istraživači, putnici kroz vreme, preduzetnici koji imaju zadatak da reše određen izazov. Umesto „štrebanja“ i mehaničkog učenja, Brainfinity ujedinjuje znanje, snalažljivost i timski rad. Ovde se deca hvataju ukoštac sa realnim problemima, a matematika na ovaj način postaje funkcionalno primenljiva – ističe Anić.

Zainteresovani đaci i nastavnici mogu da se prijave preko sajta challenge.institut.edu.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari