Švarc-Šiling: Zemlje Kvinte treba odmah da traže povlaćenje zaključaka parlamenta RS 1Ilustracija Foto: D.M.

Bivši visoki predstavnik u BiH, , je rekao da ambasadori zemalja „Kvinte“ (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) treba odmah da zasedaju i donesu odgovarajuće mere povodom sinoćnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se obustavlja učešće srpskih predstavnika u donošenju odluka na nivou BiH.

„Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvek sam upozoravao da (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje, i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo“, kazao je Švarc-Šilng za sarajevski portal Klix.ba.

Po njegovom mišljenju, zaključci parlamenta RS doneti u ponedeljak su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke.

Švarc-Šiling smatra da se novim zaključcima derogiraju država i Ustav BiH.

Upitan kako bi trebalo da izgledala konkretna reakcija međunarodne zajednice, bivši visoki predstavnik je kazao da su mehanizmi poznati.

„Amerika je već demonstriala kako to ide uvodeći sankcije Dodiku koji je na ‘crnoj listi’. Nažalost, EU ga pušta da radi šta hoće“, ocenio je Švarc-Šiling.

Dodao je da bi međunarodna zajednica sada trebalo odlučno da se postavi prema RS, i traži od Narodne skupštine RS da povuče zaključke.

„Ne smeju to tolerisati, inače, počeće haos s još opasnijim razvojem događaja u BiH“, procenio je Švarc-Šiling.

Po njegovim rečima, pravno gledajući, OHR može i sam da reaguje, ali bi, smatra on, uzimajući u obzir okolnosti i razvoj događaja, to morao učiniti Upravni odbor Saveta za implementaciju mira (PIC).

Parlament RS je sinoć usvojio zaključke kojima, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i o izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Osim toga, obavezuju se sve institucije RS da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće „antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari