Ikea Srbija izbacila iz ponude jednokratne plastične proizvode

Kompanija Ikea Srbija saopštila je da je iz svoje ponude izbacila sve plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kako bi doprinela očuvanju životne sredine i stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planetu.
Ikea Srbija izbacila iz ponude jednokratne plastične proizvode
Foto: Pixabay
Uz slamčice, odluka o ukidanju jednokratnih plastičnih proizvoda odnosi se i na proizvode poput vrećica za zamrzavanje i led, kao i kesa za smeće - koji su bili deo ponude robne kuće Ikea Beograd, navedeno je u saopštenju.
 
Odluka obuhvata i jednokratne plastične proizvode koji služe za posluživanje u Ikea restoranu i bistrou, poput pribora za jelo, slamčica, čaša, tanjira i mešalica za piće. Posetioci robne kuće Ikea Beograd od sada mogu pronaći ekološke zamene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike.
 
Umesto plastičnih, kupcima su dostupne slamčice od bambusa i one koje su napravljene od troslojnog, nezaštićenog papira koji je čvrsto urolan kako bi zadržao oblik. Takođe, umesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, Ikea nudi održiviju varijantu - višekratne plastične vrećice sa zatvaračem.
 
"Ikea želi da olakša zdraviji i održiviji način života. Jednokratna plastika ima značajan uticaj na zdravlje naše planete, kao i nas samih, a prema procenama, do 2050. godine u rekama i morima biće više plastike nego riba. Svesni smo da je reč o složenom problemu i želimo da damo svoj doprinos u njegovom rešavanju", kazao je menadžer za održivost u Ikea Jugoistočna Evropa Aldo Lele.
 
On je istakao da njegova kompanija veruje da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamenskih proizvoda značajan korak u tome.
 
"Pozivamo kupce u Srbiji da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život i da korišćenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala doprinesu očuvanju životne sredine i ublažavanju klimatskih promena", rekao je Lele.
 
Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom Ikea do 2030. godine želi da postane potpuno cirkularna kompanija koja koristi samo reciklirane i obnovljive materijale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.