Već počela manja epidemija gripa

Broj obolelih od gripa u Srbiji je na granici za proglašenje epidemije, a u Beogradu je prošle nedelje bila slabija epidemija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.02.2007.

13:30

Default images

Novi nalet gripa počeo je sa završetkom januarskih praznika - u čekaonicama lekara opšte prakse ponovo red čekaju uglavnom ljudi sa temperaturom, kašljem, kijavicom. Prema poslednjim dostupnim podacima, za nedelju dana registuje se nešto više od 20.000 novoobolelih. Najveći porast je među decom školskog i predškolskog uzrasta, kao i među zaposlenima.

U Beogradu je granica za proglašenje epidemije 3.000 obolelih sedmično, a već se registruje 3.300 novoobolelih za nedelju dana.

Epidemiolog u gradskom Zavodu za javno zdravlje Predrag Kon kaže da je prošle nedelje u Beogradu registrovana epidemija gripa niskog intenziteta.

"Preporuka radno sposobnom stanovništvu bi bila da u slučaju povišenja temperature, znači - kašlja, bola u grudima itd., znači bilo kojih manifestacija gripa ili sumnje na grip - odustanu od dolaska na posao", kaže Sanja Tasić, načelnica opšte prakse DZ Novi Beograd.

Onima koji nisu uspeli da izbegnu virus, lekari preporučuju mirovanje, unošenje što više tečnosti i vitamina C. Ako se kroz dva dana oboleli i dalje oseća loše, treba da se obrati lekaru.

Gostujući u Jutarnjim vestima u 10 TV B92, epidemiolog Predrag Kon je rekao da se vakcina preporučuje svima, ali da je pitanje koliko je ona korisna.

"Za one koji su u stalnom kontaktu, koji idu u školu, koji idu na posao, koji su u javnom saobraćaju, malo je verovatno da će imati vremena da stvore imunitet nakon primljene vakcine, pre toga će se susresti sa virusom, potrebno je 14 dana da prođe da bi čovek imao imunitet koji ga štiti", kazao je Kon.

Grip se uvek javlja u epidemijama, ali se epidemija gripa ne proglašava uvek, objasnio je Kon. To je administrativna odluka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

Kon je rekao i da se u slučaju epidemije preduzimaju različite mere zaštite koje određuje Ministarstvo zdravlja, u zavisnosti od virusa, ali po njemu, jedina mera koju bi građani i po savesti trebalo da primenjuju, jeste zabrana poseta bolnicama.

Inače, stručnjaci napominju da lepo vreme pogoduje razvoju epidemije zbog češćih kontakata i ponašanja ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: