Linkovi

Tramp ponovo kritikuje Malerovu istragu, vanredno zasedaju i federalne sudije


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp u utorak je zatražio da se "odbace" svi slučajevi koji su rezultat istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore, a nagovestio je i da bi mogao da podnese tužbu tim povodom.

"Sve što ima veze sa ovom lažnom istragom ima veliku mrlju i trebalo bi da bude odbačeno. Da nisam predsednik, tužio bih sve svugde. Možda i hoću", tvitovao je Tramp.

Tramp se oglasio nekoliko sati uoči telefonskih konsultacija advokata Trampovog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg savetnika Rodžera Stouna i tužilaca u slučaju koji se vodi protiv njega.

Stoun je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice, za laganje Kongresu, opstrukciju i uticaj na svedoke. ​

Tužioci su prvobitno tražili da se Stoun osudi na zatvorsku katnu od 7 do 9 godina, što je Tramp javno kritikovao, nakon čega je Sekretarijat za pravosuđe tražio da se preporučena kazna smanji.

Zbog intervencije zvaničnika sekretarijata, sredu će biti održan vanredni sastanak nacionalnog udruženja federalnih sudija. Predsednica udruženja Sintija Ruf rekla je za Glas Amerike da su sudije zabrinute zbog napada na njihove kolege i da će to biti glavna tema sastanka.

Četvoro tužilaca je posle intervencije sekretarijata iz protesta napustilo slučaj Rodžera Stouna kojem će kazna biti izrečena u četvrtak.

Stoun je među nekoliko bivših Trampovih saradnika koji su optuženi u okviru Malerove istrage i jedan od retkih koji je odlučio da se ne izjasni krivim, već da mu bude suđeno.

Tramp je o Malerovoj istrazi tvitovao nekoliko dana nakon što je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da mu Trampovi tvitovi onemogućavaju da radi svoj posao.

Više od dve hiljade bivših zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe je u pismu u ponedeljak kritikovalo Barove i Trampove poteze u slučaju Rodžera Stouna i zatražilo ostavku sekretara za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG