U postupku protiv Željka Maričića za ratne zločine u opštini Ključ 1992. svedočila njegova supruga 1Foto: Pixabay/Qimono

Ljiljana Maričić, supruga Željka Maričića, koji se tereti za ratne zločine u opštini Ključ 1992. godine, ispitana je danas u Višem sudu u Beogradu kao svedokinja odbrane.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Maričić je krajem maja 1992. godine nečovečno postupao prema bošnjačkim civilima u OŠ „Nikola Mačkić“ u Ključu , među kojima su bili Mirsad Dervišević, Latif Salihović, Mujaga Selman, Senad Draganović, Hamdija Kumalić i Rifet Kalabić. Takođe, kada su autobusi sa civilima krenuli prema logoru u naselju Sitnica, piše u optužnici, Maričić je prišao Derviševiću i tukao ga palicom po celom telu. Dervišević je pokušao da se skloni pod sedište autobusa, dodaje se u optužnici, da bi ga Maričić nožem ubo u predeo leđa.

Ljiljana Marićič je danas, tokom odgovaranja na pitanja odbrane, rekla da ona ništa nije znala o delima za koja se tereti njen suprug sve dok nije videla poziv suda. Kako je istakla, Maričić je pokušao da od nje sakrije da je dobio poziv za suđenje po optužbama Tužilaštva za ratne zločine, ali da je ona taj poziv našla i tražila mu objašnjenje.

– Ali on nije hteo ništa da mi ispriča o tome. Hteo je da sakrije poziv suda da bi nas zaštitio. Posle mi je rekao da se seća da je bio u sali i da je maltretirao pojedine muslimane, ali se ne seća tog događaja u autobusu. On ume da provocira, ali da nekog ubode, ne verujem da je to uradio – navela je Ljiljana Maričić. Prema njenim rečima, Maričić je počeo mnogo da pije početkom rata, da je čak “žestoka pića zalivao pivom”, te da je “alkohol postao njegov vlasnik”.

Kako je objasnila, kada su saznali da im sin Miloš boluje od epilepsije i autizma, Maričić se predao alkoholu, a se sve pogoršalo za vreme trajanja rata.

– Bilo je nepodnošljivo i za porodicu i za njega i za sve. Gledala sam da sklonim decu od njega. Alkohol je bio jedini uzrok njegovog ponašanja – rekla je Ljiljana Maričić, naglašavajući, između ostalog da njen suprug nikada nije imao nož. Inače, optuženi Maričić se kao i do sada neprimereno ponašao u sudnici. Sugerisao je supruzi šta da kaže dok ju je ispitivao postupajući tužilac u ovom predmetu Ognjen Đukić i dobacivao kako se ona “skroz zbunila”.

Sudsko veće je izdalo naredbu da se izvrši neuropsihijatrijsko veštačenje optuženog Maričića, pa je sledeće suđenje zakazano za 31. mart ovde godine.

Završne reči u postpuku protiv Jovanovića

Danas je održano i suđenje Miloradu Jovanoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1992. godine. S obzirom na to da je odbrana odustala od ostalih planiranih svedoka, završne reči su zakazane za 31. mart. ove godine. Podsetimo, po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Milorad Jovanović se tereti da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije tokom juna i jula 1992. godine „vršio protivzakonita odvođenja i zatvaranja, mučenja, nečovečno postupao prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti, nanosio velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja i izvršio ubistvo jednog civila“. Optuženi Jovanović negira izvršenje dela za koje se tereti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari