Bela kuća koči objavljivanje Boltonove knjige

Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, rekao je da je zabrinut da Bela kuća nastoji da spreči objavljivanje njegove knjige.

Bolton u svojoj neobjavljenoj knjizi piše o vremenu koje je proveo na funkciji predsedničkog savetnika za nacionalnu bezbednost, prenosi Rojters.

U svom prvom javnom nastupu nakon kongresnog suđenja Trampu, Bolton je na Univerzitet Djuk u Severnoj Karolini rekao da se nada da će ipak uspeti da objavi svoju knjigu.

Bela kuća je u januaru obavestila Boltona da njegov rukopis knjige sadrži "značajan broj poverljivih informacija i da u toj formi ne može biti objavljen".

Bolton tvrdi da Bela kuća još analizira rukopis njegove knjige.

"Trebalo bi da mogu da odgovorim na predsednikove tvitove", konstatovao je Bolton dodavši da se nada da njegova knjiga neće biti zabranjena.

Upitan da prokomenatriše Trampove tvitove o sebi, Bolton je odgovorio kontrapitanjem: "On (Tramp) tvituje o meni, a ja o tome ne smem da progovorim. Da li je to fer?"

Vremešni Bolton je napustio svoj položaj prošlog septembra, nakon ozbiljnih razmimoilaženja o ključnim spoljnopolitičkim temama.

Dok Tramp tvrdi da ga je otpustio, Bolton to negira i kaže da je sam podneo ostavku.

Neki mediji su već u oktobru prošle godine najavili da bivši predsednikov savetnik, zagovornik tvrđe linije i veće vojne angažovanosti SAD u kriznim područjima, planira da napiše knjigu o svom radu u Beloj kući.

Njujork tajms: Bolton pisao o slučaju "Bajden"

Prema pisanju Njujork tajmsa, Bolton je u nameravao da objavi da je Tramp odlučio da zamrzne do daljeg sredstva u iznosu od 391 milion dolara planirane američke vojnotehničke pomoći Ukrajini sve dok ne dobije konkretniju pomoć ukrajinskih zvaničnika u istrazi o Džozefu Bajdenu, jednom od Trampovih potencijalnih rivala na sledećim predstojećim izborima iz redova demokrata.

Taj Trampov manevar protiv Bajdena bio je okidač za pokretanje kongresnog postupka o opozivu američkog predsednika.

Predstavnički dom Kongresa, koji kontrolišu demokrate, izglasao je 18. decembra pokretanje postupka za opoziv Trampa na osnovu dve ključne optužbe – zloupotrebu moći i opstrukciju Kongresa, a obe povezane sa Ukrajinom.

Američki predsednik je odbacio sve optužbe i pokretanje procesa u Kongresu nazvao sramnim činom.

Tramp je oslobođen optužbi 5. februara, na osnovu konačne odluke Senta koji kontrolišu republikanci.

Bolton je odbio da sarađuje sa istragom koju je tim povodom vodila Bela kuća, ali je 6. februara rekao da bi pristao da svedoči ukoliko bi ga Senat pozvao.

Demokrate su zahtevale njegovo svedočenje, ali je Senat glasao protiv dovođenja novih svedoka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво