BIO JE POPULARAN KAO ĐOKOVIĆ: Žene u Jugoslaviji su uzdisale za njim, preživeo nemački logor, a onda je IZGUBIO SPOSOBNOST GOVORA
Foto: Printscreen

LEGENDA FUDBALA

BIO JE POPULARAN KAO ĐOKOVIĆ: Žene u Jugoslaviji su uzdisale za njim, preživeo nemački logor, a onda je IZGUBIO SPOSOBNOST GOVORA

Mundijal 2022 -

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto.

Zahvaljujući filmu Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. Ipak, sudbina Blagoja Marjanovića - Moše nakon povratka iz Montevidea podjednako je interesantna, iako mnogo manje poznata.

Lik srpskog fudbalera Blagoja Marjanovića, simpatičnog ženskaroša i boema, većini gledalaca serije i filma "Montevideo, Bog te video" je jedan od najdražih. Legendarni Moša u stvarnosti nije bilo takav! I pored ogromne popularnosti koju je uživao i koja se može meriti sa onom koju danas ima Novak Đoković, Moša bio sušta suprotnost liku iz serije! Bio je skroman, miran, a oni koji su ga poznavali kažu da nikada nije ni povisio ton.

Blagoje Marjanović - Moša bio je prva velika fudbalska zvezda Srbije. Ova vrtoglava popularnost nastavila se i posle Svetskog prvenstva u Urugvaju na kome je Moša igrao na svim utakmicama naše reprezentacije. Zajedno sa drugom polovinom „ubitačnog dvojca” BSK-a, Aleksandrom Tirnanićem Tirketom, postao je prvi profesionalni fudbaler na ovim prostorima što znači da je za igru primao platu. Među beogradskim življem Moša je uživao kultni status - u svim viđenijim prestoničkim kafanama je imao svoj sto, trgovci su mu poklanjali engleski štof, a berberi za njega čuvali najbolju kolonjsku vodu. Zbog spektakularnih golova koje je davao, Blagoja Marjanovića su nebrojano puta nakon utakmice na leđima nosili oduševljeni navijači.

Blagoje Moša Marjanović
foto: Printscreen

Čitava Jugoslavija znala je njegovo ime, a za lepim momkom sa talasastom gustom kosom ludele su i devojke. Ipak, Moša je čitav život proveo samo sa jednom - oženio se 1938. godine Planinkom Ćulić iz Splita koja je takođe volela fudbal i bila Mošina velika podrška. Par je dobio dvoje dece - sina Zorana i ćerku Višnju. Najbolji strelac prvenstva Jugoslavije Moša je bio čak tri puta - 1930, 1936. i 1937. godine. Poslednji meč u dresu sa državnim grbom odigrao je 3. aprila 1938. protiv Poljske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Za reprezentaciju je nastupao 57 puta i dao 36 golova.

Nakon povlačenja iz aktivnog fudbala, krajem četrdesetih, Moša se posvetio trenerskoj karijeri. U ovome ga je na kratko omeo Drugi svetski rat koji je, kao vozač Jugoslovenske kraljevske vojske, proveo u zarobljeništvu u logoru Firstenberg kod Berlina gde je bio do 1944. godine.

Posle 1945. Moša je radio kao trener BSK-a, sa kojim je 1953. godine osvojio nacionalni kup. Trenirao je i italijanske klubove Torino i Kataniju, a zatim i Pobedu iz Prilepa.

Napisao je i udžbenik "Kako ću najbolje pripremiti svoj tim", a kroz njegovu školu prošla su neka od kasnije najvećih imena jugoslovenskog fudbala.Blistava karijera Blagoja Marjanovića Moše prekinuta je u trenutku kada se spremao za put u Koreju 1961. godine.

Tada je doživeo težak moždani udar posle koga mu je cela desna strana ostala oduzeta, a ni sposobnost govora mu se nikada nije vratila. Imao je samo 54 godina.

Sa posledicama moždanog udara Moša se borio do kraja života. Sin ga je često šetao po Beogradu, a za dugi niz godina sugrađani su ga zaustavljali i pozdravljali jer ga nikada nisu zaboravili. Najveću radost mu je pričinjavao odlazak na stadion. Moša je imao doživotnu počasnu propusnicu za sve utakmice na teritoriji SFRJ.

Umro je 1984. godine i sahranjen je u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Njegovo ime nosi jedna ulica na Novom Beogradu, a podignuta je i spomen česma na gradskom stadionu u Pančevu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track