ZBOGOM BOSNO! DOBRO DOŠAO RS-EGZIT: Dodik prelomio, Srpska i srpski narod nemaju šanse u BiH!
Foto: AP/Darko Vojinović

Prelomio

ZBOGOM BOSNO! DOBRO DOŠAO RS-EGZIT: Dodik prelomio, Srpska i srpski narod nemaju šanse u BiH!

Politika -

Poruka - Republika Srpska i srpski narod nemaju šanse u BiH. Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost, naveo je Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik juče je obraćanje na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske započeo rečima - „Goodbye BiH, welcome RS-exit“ (Doviđenja BiH, dobro došao RS-egzit“).

Konačni obračun

- Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje - rekao je Dodik.

Dodao je da „Republika Srpska i srpski narod nemaju šanse u BiH jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište“, kao i da su „bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom“. - Njihovo uverenje da će im stranci spasti državu je naivno. Republika Srpska nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima - kazao je Dodik.

On je za visokog predstavnika u BiH rekao da je podlac i da pokušava da podvali odluke i zakone mimo Dejtona.

Inače, posebna sednica skupštine RS sazvana je zbog krize u Bosni, koja je nastala posle spornih odluka Ustavnog suda BiH, prema kojim bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Srpske. Dodik je kazao da je time srpski narod prevaren.

Sporne odluke suda

- Pokušavaju da nas napravie manje vrednim, računajući da samo oni znaju šta je za nas dobro. Sve o Ustavnom sudu je već rečeno. Ovaj put je taj sud otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada - istakao je Dodik.

On je svoje izlaganje zaključio rečima: - Za 60 dana se vidimo, verujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao.

Dejan Vuk Stanković

STANJE SE KOMPLIKUJE

foto: Medija Centar

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da se situacija u BiH komplikuje: - Dodokova politička ideja lako može da preraste u akcioni plan, odnosno da se narod u RS na referendumu izjasni da je za nezavisnost. To je problematično jer je za Zapad secesija BiH trenutno neprihvatljiva. U svemu tome nezgodan je položaj Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma, koja želi da bude uz svoj narod, ali ne i da bude remetilački faktor.

Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track