ĆERKA MI JE NACRTALA 12 CRTEŽA ČEKAJUĆI ME IZ KARANTINA! Aleksandar Kalaba otkrio kako se živi u Vuhanu, GRADU STRAHA!
Foto: Tamara Trajković

KUĆi

ĆERKA MI JE NACRTALA 12 CRTEŽA ČEKAJUĆI ME IZ KARANTINA! Aleksandar Kalaba otkrio kako se živi u Vuhanu, GRADU STRAHA!

Društvo -

Konačno - Državljani Srbije koji su iz centra epidemije smrtonosnog koronavirusa otišli za Francusku stigli u Beograd pošto su 14 dana bili u izolaciji

„Osećam se fenomenalno, srećni smo što smo se, napokon, svi vratili u Srbiju. U karantinu u Francuskoj je bilo monotono, kao malo lakši zatvor, ograničeno vam je kretanje. Ćerka mi je, kako je i obećala, spremila 12 crteža da me dočeka i trenutno su mi pune ruke kockica jer se igramo.“

Ovo je za Kurir rekao fudbalski trener Aleksandar Kalaba juče, posle prve noći koji je proveo kući s porodicom u Beogradu nakon višenedeljne drame, pošto je prvo sa još trojicom Srba evakuisan iz kineskog Vuhana, žarišta epidemije smrtonosnog koronavirusa, a zatim 14 dana bio u karantinu u Eks-on-Provansu, blizu Marselja.

Nasmejani... Aleksandar Kalaba,  Nenad Nešković,  Dušan Đelić i  Stefan Vojnić
Nasmejani... Aleksandar Kalaba, Nenad Nešković, Dušan Đelić i Stefan Vojnićfoto: Tamara Trajković

Kalaba je, zajedno s Nenadom Neškovićem, Dušanom Đelićem i Stefanom Vojnićem, u ponedeljak oko ponoći stigao na beogradski aerodrom, redovnim letom iz Francuske preko Frankfurta, gde su ih s nestrpljenjem čekale porodice, suzdržavajući suze radosnice. - Bili smo u 200 sa 100 kvadrata. Imali smo sok, vodu, kafu, ali nismo imali šta da radimo... Pokušali smo da ubijemo tu dosadu na naš, balkanski način, zbog čega su se Kinezi koji su bili s nama uplašili, pa su se malo žalili. Kad stižeš iz Srbije, gde si prošao sve i svašta, neki virus i maska koja bi trebalo da reši sve probleme deluju pomalo banalno. Nas četvorica smo se sprijateljili, nijedan ni najmanji konflikt nismo imali - rekao je Kalaba, koji poslednje dve godine živi i radi u Kini i namerava da se vrati tamo nakon što se situacija normalizuje.

Sreća... Vojnić željno  dočekan
Sreća... Vojnić željno dočekan foto: Tamara Trajković

On je zahvalio svima koji su brinuli, a posebno Ministarstvu spoljnih poslova i našim ambasadama u Kini i Francuskoj. - Ovo nije patetika, nego su teškom mukom sve ovo organizovali i sve vreme bili uz nas. Dobili smo informaciju da su i Rusi hteli da pomognu da odemo s njima, ali hvala bogu nismo, jer su ih odveli u Sibir na minus 30 - nasmejao se Kalaba.

U Francuskoj su Srbima dva puta rađeni testovi, koji su pokazali da nisu zaraženi koronavirusom, a na beogradskom aerodromu su prošli redovne zdravstvene kontrole.

POŠAST U BROJKAMA

1.775 preminulo je od novog virusa

71.811 obolelo je od koronavirusa do sada

11.388 izlečeno je od ove infekcije

Stefan Vojnić

U KARANTINU SMO NAPOKON VIDELI ZVEZDE

Student Stefan Vojnić kazao je da su najjači utisak na njega u karantinu ostavile zvezde na nebu, koje su posle duže vremena uspeli da vide, s obzirom na to da je Vuhan veoma zagađen. - Nas četvorica smo bili smo najslobodniji u karantinu, za razliku od nekih koji su bili u strahu i nisu izlazili iz soba. Kinezi su se žalili što ne nosimo maske sve vreme - ispričao je Vojnić, koji se u Kinu, ukoliko ovaj semestar bude mogao da završi onlajn, neće vraćati pre septembra.

Na kruzeru „Dajmond princes„ već 454 zaražena

PETORO SRBA U IZOLACIJI

foto: EPA/Jiji Press, Privatna Arhiva

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je za Kurir da je pet od 12 Srba članova posade na kruzeru „Dajmond princes“ usidrenom na obali Japana, smešten je u privremenu izolaciju. On je naveo da je bračni par iz Srbije, koji su putnici (Dragan i Svetlana Šević) testiran su na koronavirus i danas bi trebalo da stignu rezultati. Svi putnici kojima rezultati budu dobri biće oslobođeni karantina 19. ili 20. februara. Dvoje članova posade iz Srbije su testirani i rezultati se očekuju danas. Svi se osećaju dobro, navodi on, i nemaju simptome. Broj obolelih na kruzeru popeo se na 454.

Zbog korone 1.700 radnika ne radi u Kragujevcu

Proizvodne linije „Fijat automobila Srbija“ stoje od četvrtka, s malim izgledima da će u skorije vreme krenuti s radom, a glavni razlog je nedostatak delova koje dobavljači kupuju u Kini, i to zbog koronavirusa. Koji repromaterijali nedostaju i kada bi mogli stići, ne saopštavaju, a zaposleni i sindikati čekaju na mig šefova kada će ih pozvati da rade. Zoran Stanić, predsednik sindikata Nezavisnost u „Fijatu“ u Kragujevcu kaže da neće raditi ove nedelje, a možda i duže. - Miriše da nećemo skoro početi da radimo. Dok su radnici na čekanju, mogu da računaju na 65 odsto od prosečne zarade koju su primili u prethodnih godinu dana. Firma neće imati gubitaka zato što je mala proizvodnja i čim delovi stignu, mi ćemo to brzo nadoknaditi. Prošle godine smo imali stotinak radnih dana, a ove godine će ih biti još manje, tako da nas ovaj prekid zbog nedostatka delova ne pogađa previše. Od nešto manje od 2.000 zaposlenih u „Fijatu“ u Kragujevcu ne radi oko 1.700 radnika - objašnjava Stanić i dodaje da su radnici „Fijata“ u decembru primili u proseku oko 45.000 dinara za svega tri radna dana.

S. Tomčić

Kurir.rs / Jelena Pronić Foto: Tamara Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track