Banja Luka

U "Krajišku kuću" stiže 300 autohtonih proizvoda

U "Krajišku kuću" stiže 300 autohtonih proizvoda
Foto: N.N. | U "Krajišku kuću" stiže 300 autohtonih proizvoda

BANJALUKA - Prodavnica domaćih proizvoda, odnosno poljoprivrednih prerađevina na tradicionalan način, "Krajiška kuća", predstavljena je danas u Gradskoj upravi poljoprivrednim proizvođačima, koji će imati mogućnost da u njoj plasiraju svoje proizvode.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da će adaptacija prostora namijenjenog za "Krajišku kuću" početi narednog mjeseca, a da će se raditi i na njenom otvaranju u Trebinju.

"Poljoprivrednim proizvođačima predstavljeni su neki modeli moderne ambalaže koje koriste poznati svjetski brendovi, kao i potrebna zakonska rješenja i standardi", kazao je Ilić.

Prema njegovim riječima, u "Krajiškoj kući" će svoje mjesto naći oko 300 autohtonih domaćih proizvoda, a cilj je da se podigne svijest stanovništva o značaju domaće proizvodnje.

"Na policama će moći da se nađu suhomesnati proizvodi, sirevi, med, čajevi, sokovi, džemovi, vina, rakije te veliki izbor kozmetičkih proizvoda, melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično", rekao je Ilić.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu, kazao je da se, uz podršku poljoprivrednicima u smislu subvencija, radi i na sprovođenju projekata koji bi poljoprivrednicima trebalo da omoguće dalji razvoj.

"U 'Krajiškoj kući' će svoje proizvodi moći da izlože proizvođači koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Vjerujemo da će ova roba naći svoje kupce među građanima, ali i turistima koji posjećuju naš grad", dodao je Komljenović.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije (CIDEA), istakao je da poljoprivredne proizvođače podržavaju na više načina, od izrade biznis planova, preko brendiranja do priprema za učešće u projektima koje finansiraju međunarodne institucije.

"Agencija podržava Centar za razvoj poljoprivrede i sela u brojnim projektima koje zajednički sprovodimo, pa tako i u projektu 'Krajiške kuće'", naglasio je Milanović.

"Krajiška kuća" biće otvorena na Dan grada, 22. aprila, a nalaziće se u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, u takozvanoj okrugloj prodavnici, na prostoru između gradske tržnice i Ferhadije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije