Vulin: Lični odnosi Putina i Vučića doprineli da saradnja bude na najvišem nivou

Tanjug

17. 02. 2020. u 14:17

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Palati Srbija sa ministrom odbrane Ruske Federacije

Вулин: Лични односи Путина и Вучића допринели да сарадња буде на највишем нивоу

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Palati Srbija sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom armije Sergejom Šojguom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.


Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.


Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje, saopštilo je ministarstvo odbrane.


Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.


Ministar Vulin je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. "državu Kosovo" i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i doslednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa.


On je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod.


Srbija želi snažnu i jaku vojsku, rekao je ministar Vulin, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja i zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.


Ministar Vulin izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma.


Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. "vojske Kosova", njeno naoružavanje i jačanje. Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je ministar Vulin.


Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.


Čestitajući ministru Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.


Prema rečima Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.


Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.


Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.


Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.


Na kraju sastanka, ministar Vulin uputio je čestitke ministru Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obeležava 23. februara.


Današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Alimpije

17.02.2020. 14:43

Saradnja izmedju nasih zemalja mora biti uvek na najvisem nivou jer lojalnijih prijatelja u svetu nemamo.

Tijana

17.02.2020. 14:45

Saradnja sa Rusijom u oblasti odbrane moze dosta da doprinese razmeni iskustava. Stabilnom odnosu su doprineli poverenje i podrska Rusije koja je višedecenijska.

Mara

17.02.2020. 14:59

Iskren prijatelj, odlicna saradnja i velika podrska. Hvala Rusiji za sve moguce sto je uradila za Srbiju.

Željko

17.02.2020. 15:07

Sejger Šojgu je osvedočeni prijatelj Srbije, što se može videti i kroz sve veću saradnju srpskih i ruskih oružanih snaga.

Ika

17.02.2020. 15:09

Jako dobar lični odnos predsednia Vučića i Putina doprinosi izuzetno doprinosi izuzetno dobrim odnosima Srbije i Rusije.

Aca

17.02.2020. 15:18

Dobra saradnja i prijateljstvo izmedju Putina i Vučića doprineli su da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou

Kosta

17.02.2020. 15:23

Viševekovno prijateljstvo između Rusije i Srbije Vučić i Putin učvrstiti su više nego ikada ranije. Ovakvo prijateljstvo se mora negovati, čuvati i unapređivati.

ivan87

17.02.2020. 15:39

Odnosi izmedju Srbije i Rusije,treba da se odrzavaju i da budu sto bolje....

Šumi

17.02.2020. 15:43

Odnosi Srbije i Rusije odavno nisu bili bolji. Jaka Rusija i jaka Srbija.

Darko

17.02.2020. 15:55

Vučić je mnogo radio na tome da izgradi najbolje moguće odnose sa Rusijom, naravno uspeo je u tome.

Rade

17.02.2020. 15:58

Saradnja Srbije i Rusija imaju inzvarednu vojno-tehnicku saradnju koja ce se verujem nastaviti i u narednom periodu.

Igor

17.02.2020. 16:21

Srbija ima odlicnu saradnju sa Rusijom u svim oblastima, tako je i vojna saradnja sada na velikom nivou zahvaljujuci Putinu i Vucicu.

Anka

17.02.2020. 16:25

Odnosi dveju zemalja zaista su sve jaci, i to sa ponosom mozemo da kazemo. Takvi odnosi ce doprineti sve najbolje ovim drzavama, tako i regionu.

Olga

17.02.2020. 16:27

Dobri odnosi rezultiraju uspesniju zemlju, kako Rusiju, tako i Srbiju. Od izuzetne vaznosti je pogotovo za nas jer smo zemlja u razvitku.

Ilija

17.02.2020. 16:50

Prošle godine su realizovane 94 aktivnosti na polju vojne saradnje sa Ruskom Federacijom.

mama

17.02.2020. 16:58

Nastavljaju se odlicni odnosi na najvisem istoriskom nivou sa nama bratskom Rusijom .

Janko

17.02.2020. 18:03

Rusija podrzava politiku koju vodi Srbija i saradnja na svim poljima je na najvisem nivou.

Hedona

17.02.2020. 19:06

Samo Rusija i Kina mogu da jačaju VS. Hvala Ruskim prijateljima, koji su nam zaista pomogli da napravimo najjaču vojsku.Kda imamo jaku vojsku imaćemo jaku ekonomiju.