ORBAN ODRŽAO LEKCIJU UMORNOJ BRISELSKOJ ELITI: Nekada smo mislili da je Evropa naša budućnost, a sada... (VIDEO)
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

direktno

ORBAN ODRŽAO LEKCIJU UMORNOJ BRISELSKOJ ELITI: Nekada smo mislili da je Evropa naša budućnost, a sada... (VIDEO)

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u obraćanju naciji da je Budimpešta saznala da ne mora da voli "umornu briselsku elitu", ističući da je Mađarska budućnost Evrope.

"U poslednjih deset godina saznali smo da Evropa nije u Briselu," kaže mađarska novinska agencija MTI. "Evropa je nas i ne moramo da volimo umornu briselsku elitu ... U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo budućnost Evrope."

Orban se već duže vreme ne slaže s Briselom i napada i EU i Evropsku narodnu stranku (EPP), u kojoj je njegova stranka Fides suspendovana.

"Imamo problema sa EU i ti problemi potiču iz različitog pristupa načinu izgradnje Evrope", rekao je Orban na evropskoj krajnje desničarskoj konferenciji početkom februara u Rimu.

Evropski parlament je ove godine kritikovao Mađarsku zbog vladavine zakona u zemlji.

Stranka Fidesz Orbana suspendovana je iz Evropske narodne stranke (EPP) od marta 2019. godine. Obustava je produžena ove godine.

Orban je takođe izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla "zajedničku osnovu" sa susednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom, i u stanju je da stupi u širu saradnju i saveze sa njima.

"Istorija je ljudima Centralne Evrope još jednom pružila šansu da izgrade novi savez zasnovan na svojim nacionalnim interesima, što bi nam omogućilo da se branimo od pretnji i sa istoka i sa zapada", rekao je mađarski premijer.

Istakao je da činjenice pokazuju da poslednja decenija predstavlja najuspešnije deset godina u poslednjih sto godina mađarske istorije.

"Naša zemlja zna da je Mađarska na prvom mestu", rekao je Orban.

Takođe je rekao da su "prava nasilnih kriminalaca postala važnija za donosioce odluka od građana koji se pridržavaju zakona".

"Oni su spremni da brane počinitelje umesto žrtava", rekao je. "Ova opasna pojava sada je stigla i do Mađarske, a mi smo u ozbiljnim diskusijama i međunarodnim sporovima."

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track