U Srbiji nije lako biti živ, ali nije lako ni biti mrtav: Dušan Kovačević o odluci da se podigne spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću

Vukica Strugar

16. 02. 2020. u 18:00

Aleksandrova Jugoslavija nije imala granice koje je Broz kasnije nacrtao i oko kojih se ratovalo - kaže pisac i akademik

У Србији није лако бити жив, али није лако ни бити мртав: Душан Ковачевић о одлуци да се подигне споменик краљу Aлександру Карађорђевићу

Foto Z. Jovanović

DRAMSKI pisac i akademik Dušan Kovačević predsedava Odboru za podizanje spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Odluku je donela Skupština grada Beograda u novembru 2018. godine, a nedavno je održana i prva sednica na kojoj su se članovi složili da se u rad uključe i predstavnici SANU, SPC, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore. Druga tačka dnevnog reda bila je razmatranje moguće lokacije, dok je "pod razno" - ono najzanimljivije. Jer, kako kaže Kovačević, pod njom se često pokreću pitanja koja se kasnije prihvataju "kao pod obavezno".

- Čule su se razne ideje, neke od njih izuzetno zanimljive. Ja sam rekao (i s tim su se svi saglasili) da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan. Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac. Komandovao je u tri rata. Prvo kao regent, potom kao prestolonaslednik, a onda i kralj, posle smrti oca Petra - kaže, na početku razgovora za naš list, Dušan Kovačević.

* Smatrate ga najznačajnijim vojskovođom u celoj našoj istoriji?

- Da, po egzaktnim činjenicama. Bilo je vojvoda koje su dobijale velike bitke, ali, nažalost, gubile ratove. Kralj Aleksandar Karađorđević se iz tri rata, dva balkanska i onog Velikog, vratio u Srbiju na čelu pobedničke vojske oslobodilaca. I po tome će ostati zauvek upamćen kao vojskovođa kojem su se divili ljudi i vojnici širom sveta. Zato je imao spomenike po bivšoj Jugoslaviji i izvan nje.

* U samoj zemlji podignuto mu je više od 130 spomenika...

- Nažalost, tokom nacističke i ortodoksne komunističke vladavine srušena su njegova 132 spomenika ili obeležja na teritoriji Jugoslavije. Među tim srušenim, tri su bila reprezentativna: Meštrovićev na Cetinju, Augustinčićev u Skoplju i Dolinarov u Ljubljani. Inače, Meštrović je sa Aleksandrom bio veliki prijatelj i, u početku, zagovornik ideje stvaranja Jugoslavije. A Aleksandrova Jugoslavija, to istoričari dobro znaju, nije imala granice koje je Broz kasnije nacrtao i oko kojih su se vodili ratovi devedesetih godina. Broz je definisao drugu Jugoslaviju i granicama poništio ideju jugoslovenstva kao jedinstvene države i zajedničke teritorije. I, uz to, direktno uticao na stvaranje novih naroda i nacija.

PROČITAJTE JOŠ -

* Šta je želeo kralj Aleksandar?

- Kada pričamo o njegovoj civilnoj vladavini, želeo je da obezbedi sigurnost Srbima izvan Srbije, koji će, kao što nam je poznato, u Drugom svetskom ratu užasno postradati. I zbog te njegove ideje, ubijen je u Marselju 1934. godine. Jer, narodi koji su bili deo Austrugarske, a oslobođeni su zahvaljujući pobedi srpske vojske koju je predvodio prestolonaslednik Aleksandar - želeli su da se oslobode svega što je srpsko, bez obzira na to što su učestvovali u napadu na Srbiju. Taj kompromis koji je Aleksandar učinio bio je povod da ga ubiju u Marselju.

* Taj kompromis povod je i da ga napada deo naroda, smatrajući da je Srbiju skupo koštala ideja jugoslovenstva?

- Da, ali ta ideja jugoslovenstva, kao što smo rekli, često se izvan istorijskih činjenica pripisuje Jugoslaviji koju on nije stvorio i nema nikakve veze sa kasnijom Brozovom idejom od šest republika i dve pokrajine. Nažalost, i dan-danas, ne deca komunizma, nego unuci i praunuci komunizma, zloupotrebljavaju tu priču. I činjenicu da je, na primer, prvi čovek koji je rehabilitovan direktno od strane Josipa Broza bio Apis.

Spomenik kralju Aleksandru u Parizu podignut još 1936. / Na platou između Starog i Novog dvora u Beogradu nići će slično obeležje Foto P. Mitić


* Apis i njegov zločin vezuju se najviše za drugog kralja Aleksandra, Obrenovića, i Dragu Mašin...

- Mislim na pokušaj ubistva Aleksandra Karađorđevića na Solunskom frontu. Generalno, Titu se sviđalo što je jednog srpskog vladara ubio, a drugog pokušao da ubije. Kao što je bio i inicijator ubistva princa Ferdinanda, jer je i on - kao i Apis - bio anarhista. Uz jednu "malu" činjenicu, a to je da je po načinu vladavine bio najveći kralj i car!

* Da li je ideja Aleksandra da svi Srbi žive u istoj državi bila izvodljiva, onoliko koliko i plemenita?

- Svi vladari kroz našu istoriju su pokušavali, na svoje načine, da zaštite Srbe izvan granica Srbije. Raznoraznim političkim ustupcima, savezništvima sa jučerašnjim neprijateljima, ženidbama ili udajama. Od Nemanjića, pa do ovog poslednjeg raspada Jugoslavije, uvek se tražio nekakav kompromis i vodila briga o ljudima koji su izvan Srbije.

* Ipak, nikome nije pošlo za rukom da to izvede do kraja...

- Nažalost, tu počinje priča o nečemu što istoričari veoma dobro znaju, a to je umešanost velikih sila u podelu teritorija, ne samo Srbije, nego Balkana, uopšte. I one čuvene granice Zapadnog carstva na Drini, koja se danas zove Evropska unija. To su neke nepobitne činjenice koje su iznad nas i o kojima se mora voditi računa jer su uvek preteće.

* Možemo li da zamislimo kako bi se istorijske okolnosti razvijale da kralj Aleksandar nije ubijen u Marselju?

- Verujem da se suštinski ništa bitno ne bi promenilo, jer je geostrateška podela sveta već uveliko bila napravljena i pre njegovog ubistva. Aleksandar je znao da smo mi, u odnosu na te velike sile, zemlja koja mora da pravi kompromise da bi preživela. I zato se trudio da bude dobar sa svima uz, naravno, nesebično navijanje za Francusku i Rusiju, zemlje u kojima se školovao i gde je imao osećaj da je kod kuće.

* Iako su u to vreme već bile ideološki na sasvim različitim polovima...

- Mislim na vreme do Oktobarske revolucije, kada pomaže desetinama hiljada Rusa da nađu utočište u Srbiji. To se kod nas zaboravlja, ali, na sreću, ruski narod pamti. Zato, kada je stradao u Marselju, kolone Rusa su ga ispratile klečeći - kao svog vladara. Njegovu sahranu sam, inače, umontirao u jedan film bez velikog opravdanja, ali to je bio prvi put da se osamdesetih godina pojavljuje kompletan snimak sahrane, na početku "Maratonaca". Imali smo problema, jer do poslednjeg trenutka je bilo pitanje da li to može da prođe ili će ceo blok biti izbačen... Bila je to najmonumentalnija sahrana, sa najviše ožalošćenih ljudi.


* Zar i Titova nije bila monumentalna, sa mnogo iskreno ožalošćenih?

- Titova filmska sahrana bila je izrežirana u Beogradu. A za Aleksandrom je kompletna Srbija bila u žalosti. Kada je Tito preminuo, tog istog dana pojavili su se velika zebnja i opravdani strah šta će biti sa zemljom koja je navikla na čvrstu ruku jednog čoveka. Naime, već se osećao nemir u celoj zemlji sa raznoraznim separatističkim pokretima. I naravno, ubrzo će se ustanoviti da je ideja Brozove Jugoslavije bila živa samo dok je on bio živ.

* S druge strane, ideja kralja Aleksandra nije bila živa ni dok je on bio živ?

- Da, i to od trenutka kada je predložena i usvojena Jugoslavija kao državna tvorevina...

* Ako se osvrnete na našu celokupnu istoriju, koje vladare izdvajate kao najumnije i najveštije? Mnogi misle da su Obrenovići nepravedno zaboravljeni.

- Veoma je teško pričati o tome, počevši od Stevana Nemanjića koji je, apsolutno, bio najznačajniji vladar u istoriji Srbije. U raznim periodima naši vladari su činili velika dela i poneku grešku. U istoriji sveta ne znam nijednog koji je činio samo dobra dela. Mnogo toga je zavisilo i od geostrateških prilika. Kao vojskovođa, Aleksandar Prvi je sigurno bio najznačajniji, a po diplomatskim veštinama i pameti, Miloš Obrenović jedan od najlukavijih. U današnjem smislu diplomatije, reklo bi se najpragmatičniji. Naravno, ako se izuzme činjenica da je organizovao ubistvo kuma. Jedne, opet, od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije - Karađorđa.

* O kuma se nije ogrešio samo Miloš Obrenović već i srpski potomci...

- Kad već pričamo o spomenicima, Karađorđu gotovo sto godina nije mogao da se podigne spomenik. Prva ideja o podizanju bila je 1855, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Ali pošto su ubrzo došli Obrenovići na vlast, od toga se odustalo, da bi tek 1905. bio uspostavljen odbor za podizanje spomenika. Prvi je podignut posle dugih rasprava i raznoraznih predloga. Otkrio ga je lično kralj Aleksandar, na povratku iz Srpsko-bugarskog rata, 1913. godine na Kalemegdanu. U odboru je bio Nušić, koji je, po priči, kad je video spomenik, rekao princu Đorđu Karađorđeviću: "Ja sam bio u odboru za podizanje, a sada bih voleo da se osnuje odbor za sklanjanje spomenika!" Bio je to prvi rad, inače slikara, Paška Vučetića. Spomenik jeste bio loš, ali, nažalost, i takav kakav jeste, 1914. godine je oštećen prilikom bombardovanja Beograda. Kada su došli Austrijanci, oni su ga sklonili. Kasnije su od te bronze napravljena zvona crkve Ružice... Eto, to je priča o Karađorđu koji je 1806. godine izvojevao jednu od najvećih bitaka srpske istorije 19. veka - bitku na Mišaru. Ova usputna priča o Karađorđu i čekanju ceo vek na spomenik je ironična i cinična, u Srbiji nije lako biti živ, ali nije lako ni biti mrtav.



HOD SLOBODE OD SOLUNA

* KOJE su najbolje tekovine političkog i vojnog angažovanja kralja Aleksandra?

- Najveća i najznačajnija njegova tekovina je oslobodilački hod naše vojske od Solunskog fronta pa do oslobađanja okupirane Srbije.


IZMEĐU STAROG I NOVOG DVORA

KRALjU ujedinitelju Aleksandru Karađorđeviću spomenik će biti podignut u Beogradu, između Starog i Novog dvora na Terazijama. Skulptura na konju monarha ubijenog 9. oktobra 1934. godine u atentatu u Marselju biće okrenuta ka Devojačkom parku i monumentu caru Nikolaju, koji ga je krstio. Inicijativa o podizanju obeležja potekla je od predsednika Aleksandra Vučića, kao građanina.

Odbor za podizanje obeležja, kako su "Novosti" pisale, najbliži je ideji da se statua podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kaljevine SHS, odnosno Jugoslavije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)

sasa

16.02.2020. 18:34

imala je banovine . neki uporno velicaju najvecu srpsku gresku.umesto da iammo lepu i nezavisnu srbiju uletelo se u pomoc hrvatima i slovencima , sto su nam oni lepo vratili.i sto nas kosta i dalje.

Prle i Tihi

16.02.2020. 18:50

Da ste rekli da je Karadjordje bio najveći vojskovodja u istoriji Srbije ili srpskog naroda pa hajde de, ali Aleksandara K. je posle Milana Obrenovića bio najgori vladar u istoriji Srbije. Prvo, on nije bio nikakav vojskovodja, ni u prvom svetskom ratu, a kamoli u balkanskim ratovima, jer nije donosio nikakve ratne odluke, zna se ko je komandovao. U prvom svetskom ratu je imao samo glupe ideje, koje je Mišić odbacivao, a kad su prihvaćene, Srbija je prestala da postoji...

naranca

18.02.2020. 15:30

@Prle i Tihi - @prleitihi Pa Aca je formalno ( kao u svakoj kraljevini) bio vrhovni komandant .Ali je bio pametan da se ne mesa u posao majstora ….Za razliku od Hitlera koji je bio najpametniji I svuda se trtio.

Вучко

16.02.2020. 18:57

Зар споменик краљу који нас је ујединио са крватима? Забога, г. Ковачевићу....Александар Први је био СВЕ само не Србин и Србски краљ.Нек му, као и тити и милошевићу, дижу споменик бивши Срби (крвати и муслимани), за њих је радио, а нама само зло донео.

Sale

16.02.2020. 19:04

Aleksandar Karadjordjevic je unakazio svoj sopstveni narod,napravio Jugoslaviju ,napravio drzave Austrougarskim slugama,primio njihove oficire u vojsku kraljevine Seba,Hrvata i Slovenaca ....sta dodati zlo !

Dušan

16.02.2020. 19:10

Kralj Aleksandar II (njgov deda knez Aleksandar I) je na žalost imao rak i pitanje bi bilo koliko bi živeo a tek koliko bi mogao da vlada ! Hteo je da vlada kao car u Rusiji (apsolutista možda i na dedu kralja Nikolu sada aktuelnog) a da ima uređenu zemlju kao Francuska (da je uredi do demokratije). Ta dva nisu mogla ! Vidim da mnogi Srbi preferiraju apsolutizam i zašto će nam izbori uopšte ?!

Ipak

16.02.2020. 19:30

I Obrenoviči i Karađorđevići i Pašić su počeli kao sirotinja a završili kao bogataši ne samo za naše prilike ! kako to ? Hteli su Evropu a da vladaju kao ruski carevi !

рашинац св

16.02.2020. 19:35

ког датума је тај краљ крунисан и где?свака част његовој војничкој каријери,али он је узурпатор престола,колико знам никад крунисан,можда и грешим???

Aktuelizovati ili obelodaniti

16.02.2020. 21:20

@рашинац св - Za očekivati je da nam akademik Kovačević, ispred "Krunskog saveta" objasni ko je Aleksandra krunisao, koga datuma i gde, pošto to srpski narod, uglavnom, ne zna!? Ako nije tajna, treba te podatke "aktuelizovati", a ako je do sada bila tajna onda ih, kako bi haške sudije rekle, obelodaniti!

naranca

18.02.2020. 14:18

@рашинац св - @aktuelizovati Sta je nemas Google?Vidi pa nam javi.

Шатор

16.02.2020. 19:45

Код нас у Крајини и Западној Босни стари су обожавали свог Краља Ујединитеља кији нам је донио слободу. Али када видимо како се понио према својим борцима, да би за то вријеме примио Саркотиће и Кватернике и уздизао их, и увео нас у југословенску авантуру умјесто да формира унитарну српску државу, слабо заслужује споменик.

EvGenije

16.02.2020. 19:52

Zašto bi Srbi trebali slaviti Aleksandra Karađorđevića? Sve kredite koje je Srbija stekla u međunarodnoj zajednici proćerdao je na Jugoslaviju. Njegova Jugoslavija, nastala na srpskim kostima, ugušila se u Srpskoj krvi '41. Njegova Jugoslavija koštala je srpski narod najmanje milion života. Njemu spomenik? Zašto?

sloba

16.02.2020. 20:56

@EvGenije - Mislim da se radi o jos jednom nastojanju da se ozivi ideja o Jugoslaviji. Sve to prilicno smrdi na djubre koje dolazi sa Zapada.

Милутин

16.02.2020. 22:42

@EvGenije - И да није било краља Александра исто би било српске крви проливено! До 1914 БиХ и Хрватска нису били у истој држави са Србијом па су клања и вешања Срба била и у БиХ и Хрватској као и у Србији после напада Аустро-угара. Концентрациони логори за Србе су постали пре краљеве Југославије.

Jugoslava Pravdic

16.02.2020. 20:03

Jeste ovaj gospodin vanredan knjihevnik, ali, neka ne misli da smo mi ostali intelekualno osakaćeni. Ovako pričaju samo monarhisti koji su razbili Jugoslaviju tačno kako je i Broz ukazivao da će ako ne budemo štitili ''Svaku stopu svoje zemlje. More je krvi prosto za nju. Na zapadu izdajnici rade i, to neprestano rade i to dobro.''

Ruben

16.02.2020. 22:25

@Jugoslava Pravdic - Ziveo Mosa Pijade!!!!!Ante Broz i ostale slavne komustase!!!! Ziveli!!!! Zivela svetla buducnost iza sledece okuke!!!!!

sloba

16.02.2020. 22:25

@Jugoslava Pravdic - Tacno je da su monarhisti radili na razbijanju socijalisticke SFRJ, ali nisu oni bili najveci neprijatelji i razbijaci te zemlje. Ipak, sramno je to sto su se u tom poduhvatu precutno udruzili sa najgorima, tj sa onima koji su izvrsili oruzanu pobunu.

Jugoslava Pravdic

16.02.2020. 23:40

@Jugoslava Pravdic - @Sloba... Prvi. Najveći, a kod ostalih su tražili pomoć, ali to nije došlo džabe. Tako da je SFRJ Toootaalllnnooo rraaasssprooodaaataaa.

naranca

18.02.2020. 14:14

@Jugoslava Pravdic - @sloba Razbijaci SFRJ,monarhisti???Ko Tudjma ,Kucen I Rugoba?Nisam znao da su oni bili monarhisti.

naranca

18.02.2020. 14:16

@Jugoslava Pravdic - @rben Ziveo avion koji odneo Kralja I njegovu vladu u dezerterstvo.

V.L.A.D.E.

16.02.2020. 20:07

DOK SMO BILI TITOVA VOJSKA SVI SU MU SE UVLAČILI SAD KAD SMO REPUBLIKA SA MONARISTIČKIM OBELEŽJEM I VEČITO U TRANZICIJI NE UVLAČIMO SE NEGO OTVORENO NASTUPAMO ZA ONOG KO DA VIŠE BEZ PARDONA.NAŠ PROSLAVLJENI REŽISER JE HTEO NEŠTO DA KAŽE I OBJASNI A BOLJE DA NIJE.

sloba

16.02.2020. 20:54

@V.L.A.D.E. - 1) Da nije bilo Jugoslavije kralja Aleksandra Prvog, nikada se bi bilo ni Jugoslavije Josipa Broza; a ni Tita u istoriji Srbije. Samo to je dovoljno svakom pametnom coveku da bi prosudio o Aleksandrovom delu. 2) Nazivati Aleksandra Prvog vojskovodjom je smejurija i nepostovanja istinskih genija srpske vojske, vojvoda Putnika, Misica, Stepanovica, Bojovica i jos nekoliko istaknutih generala iz tog doba.

Dragan

16.02.2020. 22:13

@V.L.A.D.E. - Nije proslavljeni režiser. Jedan od naših najboljih pisaca, scenarista itd

Jugoslava Pravdic

16.02.2020. 23:37

@V.L.A.D.E. - @Sloba... Da nije bilo Tita, Hitler bi vam bio vrhovni, i kod njega bi vam sigurno bilo lepše. Jer ovo je sve nastavak onoga što nije ratom završio. Ostavio je on u amanet ko će to da sprovodi. I, vidi se. Tačno ide po njegovim nacrtima. Šta je bilo sa SS oficirima koje je Vatikan spacio davajući im lažne legitimacije i ekspedujući ih pacovskim kanalima. Oni rade, dabome. Iz podzemlja i prikriveni. Šta je EU nego produžena ruka hitlera da ostvari njegov cilj. Odmah je 1947 formirana.

naranca

18.02.2020. 14:12

@V.L.A.D.E. - @jugoslava Ne bi,jer bi Srbi bili sapun 1951 a Hrvati 1959.

dan

16.02.2020. 20:29

Ja sam već poslao a zašto ga neme ne znam ! Inače, svi naši vladari su bili siromasi kad su počeli a bogati kada su otišli ! Kralj Aleksandar nije izuzetak a što se ostalog tiče, imao je rak i verovartno bi još kratko živeo ! Toliko je verovao u Jugolsviju da je bio kritikovan od srpskih poznauh ljudi ! I molim, objavite !

Милутин

16.02.2020. 22:34

@dan - Ниси ни требао слати поново, није ми јасно шта си хтео казати?

naranca

18.02.2020. 14:11

@dan - @dan Imao rak????Gde si to citao ???U malom koncilu????A jel imao I AIDS?

DW

16.02.2020. 20:38

Kralj koji je zabranio proslavu Vidovdana i ukinuo ime Srbiji deleći državu na banovine nazvane po rekama.

Nesklad zvanja i znanja

16.02.2020. 21:14

U starosti pojedini ljud,i koji su stekli određenu popularnost, imaju neodoljivu želju da se "ovekoveče" ne mareći za cenu..Gospodin Kovačević je, ovim intervjuom, potvrdio tu konstataciju. Kao, skoroobnarodovani, monarhista, i član "krunskog saveta" bez krune, ne može oprostiti Titu pobedu nad okupatorima, kvinslizima i monarhističkim četničkim formacijama, kao i omogućavanje srpskom NARODU da konačno, prvi put u svojoj istoriji, živi i radi dostojanstveno kao ljudi.Neoprostivo suženje svesti!

Jugoslava Pravdic

16.02.2020. 23:32

@Nesklad zvanja i znanja - @Nesklad zvanja i znanja.....Sve tačno. Karadjordjevići ne misle na narod, njima je najvažnije dinastija i to ne prekidaju nikako. I, ne smiju biti, jer se zbog njih razbila Jugoslavija. I, molim vas, sve ove monarhiste, nemojte nam soliti pamet. Naši su ginuli za sve ove dinstije, i oni odlično znaju ko je ko. A, hvala Unuversumu, i mi nešto znamo i pamtimo. Ne navodi Vojni Zakonik Kraljvine Jugoslavije i niko, od ovih koji traže nazad sve. Oni su dezerteri i sudjeno im je po tom zakonu.

Ma Ja sam

17.02.2020. 09:36

@Nesklad zvanja i znanja - O cemu vi pricate? Pa Tito je uspostavio republike, nove nacije, sakrio ustaske zlocine, napravio Goli otok, progonio srpskuu crkvu, iselio srpske fabrike, napravio dve pokrajine, naselio Albance... Jel treba jos nesto da se kaze?

naranca

18.02.2020. 14:03

@Nesklad zvanja i znanja - @jugoslava A nasta ce plemstvo da misi ako ne na dinastiju?Na mog dedu?

naranca

18.02.2020. 14:09

@Nesklad zvanja i znanja - @majasam Pa mozda …….Da je izveo zemlju iz feudalizma I napravio modernu drzavu. Da je sagradio nove puteve, fabrike,hotele,hidrocentrale,solitere.Da je omogucio kontiuirani mir ,sigurnost I prospertiet.Da je skinuo feredze. Da je uhapsio Stepinca I odupro se Staljinu.Da je opismenio celu zemlju I dao narodu besplatno skolovanje,zdravstvo I pasose sa kojima su mogli da putuju skoro svuda(Osim u USA carstvo slobode).

Zarko

16.02.2020. 21:21

Protiv sam podizanja spomenika Kralju Aleksandru. Njegova Jugoslavija se završila Jasenovcem i preskupo je koštala srpski narod. Samo use i u svoje kljuse, okruženi smo siromašnim narodima, i materijalno i kulturno.

норм

16.02.2020. 22:31

Па, да ли је то нормално? Подижемо споменик Карађорђевићу на месту на ком је убијен краљ Александар Обреновић. Невероватно. Нико о ни чему не размишља. Битно је испунити жељу првог грађанина.

Jeremija Krstic

16.02.2020. 23:00

Kakav bre spomenik? Kome vise, zasta bre? Napravio je najvecu gresku od kada mi srbi znamo za sebe, od kada se krstimo sa tri prsta! Kralj,, Ujedinitelj,, skim nas ujedinio? 1.12.1918. Uz duzno postovanje gospodinu Kovacevicu, molio bih vas umesto spomenika pokrenite akciju kupovine posteljine za bolnice po Srbiji. Oseca se!

Trebaće nam vremena

16.02.2020. 23:27

da saznamo i proučimo našu pravu istoriju. I ala i vrana juriša na nas. Nikad nam nije bilo lako. Ni vladarima ni narodu. Polako, ljudi.

Nemanja

16.02.2020. 23:40

Degutantno je podizati spomenik Karađorđevićima na mestu gde su ubijeni Obrenovići. Bolje je podići kod dvora spomenik Saši i Dragoj a karađorđevićima negde drugde.

Ljube

17.02.2020. 00:38

Nebi se slozio da je Apis bio takvo zlo ,kao sto navodite ,bilo je vise i veceg ZLA oko njega ,protiv kojih se borio sa mnogo njih koji su znali istinu . A sto se tice spomenika ,mi Srbi smo davno ispite polozili dizuci spomenike svakom i svacem .

clan biblioteke

17.02.2020. 22:52

Gospodin Kovacevic je pre neku godinu izjavio da je autoput od Pristine do Tirane (ciji je kvalitet nahvalio) put jedne drzave (misleci mozda i na veliku Albaniju?!) i na kraju dodao: "Tacka." Svaki put kad se lomi oko Srbije i KiM iz mraka iskacu aveti jugoslovenstva i masonske krune da nam osvetle put. Milos je ubio ne bas uracunljivog kuma koji je ubio oca i brata, a 1903. razni delovi tela nataknuti na bajonete pronoseni su Beogradom posle masovnog ubistva Obrenovica i njihovih saradnika.

naranca

18.02.2020. 12:12

@clan biblioteke - @clan bib Bar ga nisu upucali ko zeca pred milonima gledalaca kao JFK. USA.