Svet

0

Makron: Kineske i ruske investicije u Srbiji vidljivije od evropskih

Autor: AO

Izvor: Beta

Makron: Kineske i ruske investicije u Srbiji vidljivije od evropskih

Izvor: Foto: Beta, AP

Kao primer, Makron je u debati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji naveo da Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali da investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, prenosi RTS.

"Uzmite za primer Srbiju. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić sjajno radi svoj posao, imam mnogo poštovanja za njega jer je pokazao vođstvo u svojoj zemlji, ali investicije koje vidite tamo nisu evropske, već ruske i kineske. Lepo je otvarati pregovaračka poglavlja, ali to ne menja život ljudi", rekao je Makron.

Dodao je da će za dve godine "ljudi reći kako je vreme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom".

Makron je kazao da podržava strateški cilj čvrstog povezivanja Zapadnog Balkana sa Evropom, ali je postavio pitanje da li je otvaranje pregovora o članstvu dobar način za ostvarenje tog cilja.

Naveo je da EU mora mnogo više nego do sada da investira u oblasti kulture, obrazovanja i infrastrukture, ako želi da "usidri" Balkan u Evropu i dodao da Francuska već menja politiku u tom pravcu.

"Umesto većeg investiranja imamo licemerno otvaranje poglavlja, jer svi oni koji traže otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u isto vreme tvrde da ove zemlje nemaju nikakve šanse da se pridruže u sledećih 10 ili 15 godina. To nije razumna politika, već kolektivna hipokrizija", ocenio je Makron.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR