"Saveti koje Tramp dobija su i dalje pogrešni"

"Mislim da predsednik Tramp nema dobre savetnike", izjavio je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Izvor: B92

Subota, 15.02.2020.

20:08

EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH/ arhiva

Zarif je ocenio da je američki predsednik Donald Tramp odustao od sastanka sa iranskim kolegom Hasanom Rohanije jer je loše savetovan i rečeno mu je da će vlasti u Teheranu pasti.

"Mislim da predsednik Tramp nema dobre savetnike. Očekuje da padne iranska vlada od kada se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu 2018. godine", rekao je Zarif na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Iranski ministar je dodao da su sugestije francuskog predsednika Emanuela Makrona i japanskog premijera Šinza Abea "nažalost stigle do uha jednog gluvog čoveka" jer su Trampa uverili da će vlada pasti i da ne treba da razgovara sa takvim režimom.

Makron je bezuspešno pokušao u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN u septembru da organizuje sastanak Tramp-Rohani u cilju očuvanja nuklearnog sporazuma.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton obećao je američkom predsedniku nakon povlačenja iz sporazuma da će maksimalnim pritiskom na Iran vlasti te zemlje pasti na kolena posle nekoliko meseci, rekao je Zarif.

"Bolton je otišao, a neko drugi nažalost pokušava da ga imitira i obećao je da će ubistvo (iranskog generala Kasema) Solejmanija navesti ljude da igraju na ulicama Teherana i Bagdada", dodao je šef iranske diplomatije.

Solejmani je ubijen početkom januara u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu.

"Verujem da su novi saveti koje Tramp dobija i dalje pogrešni", rekao je Zarif.

U Minhenu je u subotu nastavljena Bezbednosna konferencija uz učešće 35 šefova država ili vlada, stotinak ministara inostranih poslova i odbrane, i zvaničnika međunarodnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: