Biznis
SVE MANJE PROSTORA ZA PUTNIKE Da li je u redu spustiti naslon sedišta u avionu?

SVE MANJE PROSTORA ZA PUTNIKE Da li je u redu spustiti naslon sedišta u avionu?

Viralni video u kome putnik u avionu neprekidno ljulja naslon ispred sebe, jer ga je putnica spustila i time 'ušla' u njegov prostor, podstakao je rasprave o tome da li je u pravu žena koja je iskoristila mogućnost pomeranja naslona ili muškarac koji je stešnjen iza nje, piše portal SEEbiz.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Youtube screenshot / RAS Srbija

Nastavnica Vendi Vilijams objavila je na Tviteru video od 30 sekundi iz aviona American Airlinesa, na kome muškarac iza njenog sedišta lupka šakom po naslonu jer ga je ona pomerila u njegovom smeru na dvosatnom letu iz Nju Orleansa za Šarlot u Severnoj Karolini. Vilijams je mogla spustiti svoj naslon, a nezadovoljni muškarac, koji je sedeo u poslednjem redu, to nije mogao učiniti zbog zida iza svog sedišta.

Foto: Profimedia / RAS Srbija

Prema svedočanstvu Vendi Vilijams, muškarac ju je zamolio da vrati naslon u startnu poziciju kako bi mogao da jede. Vilijams je to učinila, ali kada je muškarac pojeo ponovno je spustila naslon, nakon čega je muškarac, prema Vilijams, udario "snažno" 9 puta u naslon, pa ga je ona počela snimati.

Vilijams opravdava svoj potez zdravstvenim problemima sa vratnim pršljenovima.

Slučaj koji su preneli mnogi američki i britanski mediji podelio je njihove čitaoce. Jedni smatraju da je žena u pravu i osuđuju nasilnika, a drugi kritikuju ženu zbog neuviđavnosti. Even Ed Bastian, čelnik Delta Erlajnsa, uključio se u raspravu u petak, te je rekao da on ne spušta naslon, ali smatra da putnici imaju pravo to da učine. Pritom nije kazao da li se vozi u ekonomskoj ili višoj klasi.

"Ispravno je, ako pomerite naslon, prvo upitati drugu osobu da li se slaže s tim", dodao je.

Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA), agencija američkog ministarstva saobraćaja za regulisanje civilnog vazdušnog saobraćaja 2018. je, nakon brojnih upita, razmatrala efekte velikog smanjenja prostora za putnike u avionima.

Pročitajte još

FAA je zaključio da mesta s manjim prostorom nisu fizički opasnija, ali nisu adresirali psihološke posledice sedenja u smanjenom prostoru.

Britanski list Gardijan podsetio je čitaoce da se u polemikama trebaju usmeriti na glavnog krivca - avio-kompaniju koja, kako je to očekivano u kapitalizmu, nastoji maksimizirati svoj profit do granice izdržjlivosti putnika, a ovo je jedan od načina da se ta granica odredi.