Privatni penzioni fondovi

Građani koji nameravaju da se uplatama u privatne penzijske fondove dodatno obezbede mogu da se opredele između četiri penziona fonda.

Izvor: B92

Subota, 27.01.2007.

18:15

Default images

U ovom trenutku, reč je Delta đenerali, Rajfajzen futura, Garant penzijsko društvo i Penzija plus, čiji je osnivač DDOR Novi Sad. Privatne penzije u Srbiji uplaćuje svega pet odsto stanovništva, što je najniži procenat u jugoistočnoj Evropi i četiri puta manje nego u Hrvatskoj.

Član penzionog fonda ne zna unapred visinu penzije, s obzirom da ona zavisi od visine uplata, perioda uplaćivanja, od umešnosti penzionih fondova da dobrim ulaganjem prikupljenog novca obezbede što veću dobit i načina isplate.

Primera radi, u okruženju dobit fondova kreće se oko osam odsto. To znači da nakon što se 25 godina uplaćuje tri hiljade dinara mesečno, moći da se računa na doživotnu penziju od 20 hiljada dinara ili ako se ide na isplatu od pet godina tada je mesečna penzija 50 hiljada dinara.

Građani se u poslednje vreme sve više interesuju da sebi uplaćuju privatnu penziju, a prema rečima Aleksandra Krtinića, direktora penzijskog fonda Delta đenarli reč je o onima od 35 do 45 godina.

Privatna penzija može da se koristi od 53 godine. Penziju mogu da uplaćuju svi- radnici kojima poslodavac već uplaćuje državnu penziju, radnici koji nisu prijavljeni, nezaposleni, kao i roditelji za svoju decu.

O sigurnosti ulaganja brine Narodna banka koja svakodnevno kontroliše gde penzioni fondovi, donosno društva za upravljanje tim fondovima, ulažu novac građana.

Zakonom je propisano da to mogu biti samo investcije sa najmanjim rizikom.

Stručnjaci savetuju građanima da pre nego što postanu članovi penzionog fonda uporede njihove  ponude jer se mogu razlikovati po visini nadoknada koje naplaćuju - što veća nadoknada, manji iznos penzije. Prema najavama, pored postojeća četiri do kraja ove godine trebalo bi da počne da radi još pet penzionih fondova.

Detaljnije o ovoj i drugim ekonomskim temama važnim za svakodnevni život biće reči u u emisiji Buđelar koja se emituje nedeljom u 10.30 ujutru na Televiziji B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: