DETALJI STRAVIČNOG POŽARA U SIROTIŠTU NA HAITIJU: Radili su bez dozvole, deca su živela u groznim uslovima (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Dieu Nalio Chery

poginulo 15 mališana

DETALJI STRAVIČNOG POŽARA U SIROTIŠTU NA HAITIJU: Radili su bez dozvole, deca su živela u groznim uslovima (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U požaru koji je izbio u neregistrovanom sirotištu na Haitiju život je izgubilo 15 dece, a pola njih su bili ili bebe ili vrlo mala deca, a ostali deca od 10 i 11 godina. U trenutku požara u sirotištu je bilo 60 dece.

Dvoje dece poginulo je na licu mesta, a 13 dece u bolnici od posledica udisanja velike količine dima.

Iako istraga još traje, pretpostavlja se da je požar izbio zbog sveća koje su bile upaljene, jer je sirotište bilo bez struje, odnosno bio im je pokvaren generator struje.

foto: AP/Dieu Nalio Chery

Sirotište je osnovala i vodila hrišćanska grupa Crkva Biblijskog razumevanja, ali 2013. im je ukinuta dozvola za rad sirotišta.

Kako navode tamošnja udruženja civilnog društva, sirotište je bilo u groznim uslovima, deca su boravila u uslovima ispod svih standarda i bila su zapostavljena.

"Deca su ovde živela kao životinje", rekao je jedan od vatrogasaca.

foto: AP/Dieu Nalio Chery

Sirotište nije bilo opremljeno ni osnovnom bezbednosnom opremom, nisu imali aparate za gašenje požara, a zbog toga i činjenice da je vatrogascima trebalo sat i po vremena da dođu do sirotišta, tragedija je tako velika.

Naime, postoje indicije da je deo dece mogao da se spasi pravovremenom reakcijom i da je sirotiše bilo sigurnije. Inače, na Haitiju ima više ilegalnih sirotišta. Otprilike 30.000 dece živi u sirotištima na Haitiju, kojih ima čak 760, ali samo 35 su zvanično registrovani.

foto: AP/Dieu Nalio Chery

Podaci su to koje je dala humanitarna organizacija Lumos, koju je inače osnovala J.K.Rouling, kojoj je cilj prekinuti institucionalizaciju dece. Prema podacima organizacije, čak 80 posto dece po sirotištima na Haitiju imaju barem jednog živog roditelja.

Broj sirotišta naglo je porastao na Haitiju nakon razornog zemljotresa 2010. godine i pretpostavlja se da su paravan za razne kriminalne radnje, a siromaštvo je jedan od razloga zašto toliko dece koja imaju barem jednog roditelja završe u sirotištima.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: AP/Dieu Nalio Chery

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track