Stav

0

Aleksandar Odžić: Ima li sreće na Sretenje?

Aleksandar Odžić: Ima li sreće na Sretenje?

Izvor: Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić

Država Srbija od 15.02.2002. godine, uz velike počasti, proslavlja Dan državnosti u znak sećanja na svoj prvi Ustav donet na Sretenje 1835. godine, koji se ocenjuje kao jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih Ustava tog doba i pored toga što tadašnja Srbija nije bila samostalna država. U to vreme, na prostorima današnje Vojvodine, odvijao se sasvim drugačiji civilizacijski i kulturološki život koji i danas ima snažan uticaj na čitavu vojvođansku zajednicu.

Vojvodina danas je dokaz nedovršenosti države Srbije! Tragovi tridesetogodišnje centralizacije Beogradske državne administracije ne mogu se sakriti. Vojvođanski gradovi i sela samo liče na nešto što bi trebalo da podseća na civilizacijske tekovine nekadašnjeg života u Vojvodini. Politički ugnjetena i ekonomski razorena, Vojvodina preživljava jednu od najgorih etapa sopstvene istorije. Današnji Ustavni položaj Vojvodine je nedorživ i mora biti redefinisan novim Ustavnim rešenjima, koji će podrazumevati pun politički i ekonomski subjektivitet Vojvodine u državi Srbiji. Vojvodina ne može biti nešto što se podrazumeva i što se svojata od strane bilo koje vlasti u Beogradu koja sebi daje za pravo da određuje šta je i koliko je to što je potrebno građanima Vojvodine, da bi živeli u skladu sa elementarnim normama života dostojnog vremena u kojem živimo.

Nema demokratskijeg pitanja od pitanja Ustavno pravnog položaja Vojvodine i prava građana Vojvodine da se izjasne u kakvoj državi žele da žive. Grdno se vara bilo ko, ko misli da nam to pravo može uskratiti!

Vojvodina se polako budi iz svog tridesetogodišnjeg sna. Vojvođanske stranke, pokreti, organizacije i pojedinci se okupljaju! Vojvođanski front sve više postaje snažna politička alternativa aktuelnom režimu, ali i jednom delu  kleronacionalističke opozicije države Srbije. Budućnost Vojvodine zavisi od nas Vojvođana i samo onoliko koliko bude borbe za nju biće i Vojvodine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR