Troškovi obnove Big Bena porasli na 80 miliona funti

Jedan od simbola Londona, Big Ben, oštećeniji je nego što se mislilo, zbog čega su porasli i troškovi njegove obnove, piše britanski Gardijan.
Troškovi obnove Big Bena porasli na 80 miliona funti
Foto: Pixabay
Oštećenja od bombe iz Drugog svetskog rata povećala su vrednost konzervatorskih radova na Big Benu za skoro 20 miliona funti i učinili su obnovu kompleksnijom. Očekuje se da će radovi na Elizabetinoj kuli biti završeni do kraja sledeće godine.
 
Obnavljanje Elizabetine kule u kojoj se nalazi Big Ben povećalo je troškove obnove za 18,6 miliona funti, čime je ukupan iznos porastao na 80 miliona funti. Ekstenzivna oštećenja otkrivena su tek nakon što su restauratori počeli detaljan pregled, prvi u 177 godina postojanja građevine.
 
Kula visoka 96 metara, koja je postala nacionalni simbol, izgrađena je 1856. godine, a od početka radova 2017. godine je skrivena od pogleda.
 
"Uvid u pravo stanje stvari i potpune razmere oštećenja nismo mogli da imamo sve dok se nisu podigle skele i stručnjaci počeli vrlo pedantan pregled izbliza", kazao je Jan Ejlis, portparol Komisije britanskog parlamenta koje nadgleda radove.
 
Oštećenje nastalo od nemačke bombe u Drugom svetskom ratu bilo je mnogo veće nego što se mislilo - iako je Big Ben preživeo bombardovanje 1941. godine, njegov krov i brojčanici su bili veoma oštećeni. Konzervatori su uočili i oštećenja rezbarija, propadanje azbesta u zvoniku, razbijeno staklo.
 
Inače, radovi na obnovi Big Bena počeli su 2017. godine i odnosili su se na popravak mehanizma sata i vraćanje na njegovu izvornu boju, saniranje brojnih pukotina u zidu tornja i rđe na krovu, a u planu je ugradnja lifta i još jednog stepeništa, kao i zamena rasvete. Od početka obnove ne čuje se ni zvono Big Ben, po kojem se cela kula često naziva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin