Godišnje zbog raka izgubimo jedno i po školsko odeljenje

Danas se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka. U svetu godišnje oboli oko 250.000 mladih, a u Srbiji se svakog dana kod jednog deteta dijagnostikuje maligna bolest. Godišnje zbog raka izgubimo jedno i po školsko odeljenje. Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti, jesu leukemija i tumori mozga i limfomi.

U Srbiji se svake godine maligna bolest dijagnostikuje kod više od 300 dece i adolescenata. Kao i u većini zemalja u razvoju i u Srbiji, gotovo dve trećine novoobolele dece je uzrasta do 15 godina.

Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti su leukemija, tumori mozga i limfomi.

I iznova se pitamo da li smo mogli više i bolje, da li je svako od nas mogao da učini još nešto kako bi nekog učinio srećnim?

Tamaru Klarić iz NURDOR-a upoznali smo kao nekoga ko je bio spreman da deo svog vremena, energije, ideja, novca, pokloni onima kojima je pomoć potrebna.

Gostujuću u Jutarnjem programu RTS-a, Tamara Klarić je rekla da će danas u više od 30 gradova od 12 do 14 časova poslati poruku mališanima koji se trenutno leče da nisu sami, ali i celokupnoj javnosti koliko je važno da im budemo oslonac i podrška tokom cele godine.  

Ona je navela da je akcijama NURDOR-a obezbeđeno više od 56 miliona dinara za novu Roditeljsku kuću u Beogradu koja treba da bude najveća do sada, sa kapacitetima da primi blizu 20 porodica.

"Ljudi treba da poveruju u to da ne postoji malo dobro delo, jer svako dobro delo ima svoj produžetak", istakla je Tamara Klarić.

Ove godine, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti se obeležava pod sloganom "Bez granica. Zajedno. Mogućnost. Budućnost. Izlečenje. Snaga". 

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta.

U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво