Nema važnijeg datuma u srpskoj istoriji: Sretenje simbol borbe za slobodu

D. Matović - G. Čvorović

15. 02. 2020. u 09:01

Srbija obeležava Dan državnosti u znak sećanja na podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. i donošenje Ustava knjaževstva Srbije 1835. Predsednik Vučić uručiće najviša državna priznanja. Monaštvo iz Grčke: Orden je potvrda vekovnog prijateljstva. Admiral Anri Laka

Нема важнијег датума у српској историји: Сретење симбол борбе за слободу

Foto I. Marinković

SRBIJA danas obeležava Dan državnosti. Već dve decenije, od 15. februara 2001, Sretenje se slavi u znak sećanja na dva važna događaja u srpskoj istoriji - na 1804. godinu, kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, podignut Prvi srpski ustanak, i na 1835. kada je u Kragujevcu donet Ustav Knjaževstva Srbije poznat kao Sretenjski ustav.

Istoričari su saglasni da u našoj novijoj istoriji nema važnijeg datuma od Sretenja jer se podizanjem Prvog srpskog ustanka krenulo u konačno oslobođenje od turskog ropstva a Ustavom iz 1835. izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

Povodom Dana državnosti, danas u podne u Predsedništvu Srbije, predsednik Aleksandar Vučić uručiće najviša državna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima iz zemlje i inostranstva.

Među dobitnicima Sretenjskog ordena prvog stepena je i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo "Sveta Lidija" iz Asprovalte. Na ovaj način njima se odaje posebna zahvalnost za nesebičnu ljubav prema srpskom narodu. Tokom zloglasne akcije "Oluja", zbrinule su više od 10.000 dece i ranjenika.

- Velika je čast i zadovoljstvo što je predsednik Vučić izabrao baš naše sestrinstvo - rekao nam je arhimandrit Nikanor.

- Orden je i potvrda dobrih odnosa i prijateljstva Grčke i Srbije koje traje vekovima. Kroz sve teškoće kroz koje su prolazili, naši narodi su se međusobno pomagali.

Otac Nikanor je u Beograd došao sa arhimandritom Vasilijusom i monahinjama Martom, Anastasijom i Georgijom. Dok razgovaramo, suze u njihovim očima govorile su da je sećanje na mališane koji su u danu ostajali bez najmilijih i svojih domova još živo.

Defile orkestra Garde Foto N. Skenderija

- Kada je ovde bio rat pokušali smo da pomognemo koliko god možemo narodu Srbije - govori Nikanor.

POČASNI PLOTUNI I DEFILE GARDE Tačno u 16 časova, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su počasnu paljbu sa Savskog platoa na Kalemegdanu, ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Dva sata ranije, reprezentativni orkestar Garde održao je promenadni defile Knez Mihailovom ulicom.

Tokom ratnih devedesetih u njihovim kampovima boravilo je više od 10.000 mališana iz Slavonije, Krajine, BiH, sa KiM - našli su u Asprovalti privremeno utočište.

Sestrinstvo je kupovalo medicinska pomagala za decu koja su u ratu postala invalidi. Škola u Asprovalti pretvorena je privremeno u srpsku školu, kako bi deca iz Republike Srpske mogla da nastave školovanje. Sestrinstvo je učestvovalo u slanju konvoja pomoći narodu Republike Srpske, pronalazilo donatore i hranitelje za ratnu siročad, davalo je stipendije učenicima i studentima i zbrinjavalo srpske ranjenike sa svih ratišta. Veze sestrinstva i tih mališana nisu prekinute ni posle rata. Danas u Svetu Lidiju dolaze kao odrasli ljudi i dovode svoju decu.

Monaštvo iz Asprovalte K. Mihajlović

Na grudima francuskog admirala Anrija Lakaja (82), od danas će sijati i srpska Zlatna medalja za zasluge. Dok je bio aktivni oficir, pod njegovom komandom su bile francuske nuklearne podmornice, a sada je predsednik Memorijala Solunskog fronta, udruženja koje okuplja stare ratnike.

Anri Lakaj Foto G. Čvorović

- Ponosan sam na odlikovanje koje ću primiti. Veliko je zadovoljstvo dobiti ovakvo priznanje - poručio je za "Novosti" admiral Lakaj.

Kad god se obeležava neki važan datum, uvek je sa Srbima. Redovno obilazi Srpsko vojničko groblje u Tijeu kod Pariza i neguje sećanja na zajedničku borbu Srba i Francuza. Kaže da se danas u Parizu oseća da postoji srpsko-francusko prijateljstvo.

- Bilo je, nedavno, problema u odnosima između dve države, ali mislim da je to sada izbrisano. Dovoljno je videti samo kako je izgledao prijem za Dan državnosti u rezidenciji ambasadora. Ceo Pariz je došao da oda počast Srbima. Mi smo dva bratska naroda, s istim duhom i tradicijom. Imamo isti odnos prema otadžbini. Ono što je značajno i kod Srba i kod Francuza, to je naš odnos prema slobodi.

Admiral Lakaj je mnogo puta bio u Beogradu. Odatle je išao do linije proboja Solunskog fronta, često, kolima, preko Niša i Kumanova, do Soluna. Beograd je, kaže, lep i topao grad u kom ima mnogo prijatelja:

- Često idem u Beograd. Supruga i ja volimo da se šetamo po Kalemegdanu, oko Spomenika zahvalnosti Francuskoj, na ušću Save u Dunav. Idem i u jedan restoran, koji mi je naročito prirastao za srce. Nosi ime Franšea D'eperea.

U BOJAMA SRPSKE ZASTAVE

POVODOM Dana državnosti, fontanu na Slaviji juče, danas i sutra, od 17 časova do ponoći krase boje srpske zastave, a muzički repertoar je primeren prazniku, pa se emituju patriotske pesme. Prestonica je ukrašena sa 2.000 srpskih zastava, a do utorka će u bojama naše zastave biti Most na Adi, Palata "Albanija", Avalski toranj i Brankov most. U čast Dana državnosti Srbije, u znaku srpske trobojke, na svakih 15 minuta, od 18 časova do ponoći po lokalnom vremenu, danas će biti i vodopadi na Nijagari.

ČESTITKA LIDERA NR KINE SI ĐINPINGA PREDSEDNIKU VUČIĆU: SRBIJA NEPREKIDNO POSTIŽE REZULTATE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je juče čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj se, uz čestitke i najbolje želje Vučiću i prijateljskom srpskom narodu, ističe da su, uz zajedničke napore obe strane, kinesko-srpski odnosi u "punom zamahu procvata".

"Poslednjih godina, pod Vašim rukovodstvom, Srbija neprekidno postiže nove rezultate u izgradnji države, stabilno napreduje strategija reindustrijalizacije, razvoj ekonomije se ubrzava, standard života naroda se podiže", piše u čestitki kineskog lidera.

Si Đinping konstatuje da su "važni projekti o kojima smo se dogovorili već postigli pozitivne napretke".

- Međusobno političko poverenje se učvršćuje, međusobno se čvrsto podržavamo oko vitalnih interesa i važnih pitanja. Nedavno ste izrazili saosećanje i podršku borbi Kine sa virusom korona novog tipa, što je još jednom pokazalo čelično prijateljstvo zajedničke sudbine dveju zemalja - piše u čestitki predsednika Kine.

Đinping navodi i da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i da je spreman da zajedno sa Vučićem vođstvo zajedničke izgradnje Inicijative "Pojas i put" i saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, te sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije, podigne na još viši nivo.

"Očekujem da se ponovo sretnem sa Vama u aprilu ove godine, da diskutujemo o razvoju kinesko-srpskih odnosa i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Želim vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje", navodi se u čestitki predsednika Si Đinpinga.

Istovremeno, ambasadorka NR Kine Čen Bo je prenela premijerki Ani Brnabić čestitke kineskog premijera Li Kećijanga povodom Dana državnosti Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

др Милан Лекић

16.02.2020. 15:38

Ништа случајно. Сретење Господње носи најдубљу црквену и државотворну симболику наше историје. Бог је хтео: године 1220. тачно пре 800 година, архимандрит Сава је на „нарочити празник Никеје“ (патрон Никеје Св. Трифун-Сретење Господње) проглашен за Архиепископа будуће Српске цркве (Ускрс). Следеће 1221. на Сретење, у престоници средњевјековне Србије Котору, у цркви Св. Трифуна – прво је проглашена Краљевина Србија, а потом је на Вазнесење Господње у Жичи архиепископ Сава крунисао брата Стефана.

др Милан Лекић

16.02.2020. 23:13

@др Милан Лекић - Свети Сава је до краја 1220. боравио у Никеји где је припремио основну верзију Законоправила, устава Српске цркве и Краљевине Србије, коју ће умножити у Солуну за сва будућа епископска средишта Српске цркве. После Божића 1221. Архиепископ српски Сава отпутоваће у Котор. Симболично, тачно осам векова касније, ове јубиларне године, Српска академија наука и уметности објавиће своје критичко издање Законоправила (Номоканона) Светога Саве. Најстарији текст првог српског устава налази се у Загребу?