Makron čestitao Dan državnosti Srbije 1Makron Foto: Beta/AP/Alvaro Barrientos

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas čestitku predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona pocodom Dana državnosti Srbije.

„Povodom državnog praznika Republike Srbije, upućujem Vam u ime Francuske sve moje čestitke. Zajedno, uspeli smo da ponovo našim odnosima damo dinamiku koju zaslužuju s obzirom na dugu tradiciju prijateljstva koje je oblikovalo istoriju naša dva naroda“, stoji u pismu.

Makron se zahvalio na gostoprimstvu koje mu je ukazano prilikom posete Srbiji u julu prošle godine. Navodi da je prošla godina bila dinamična što se tiče odnosa Srbije i Francuske. Nizom aktivnosti obeležena je 180. godišnjica diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, kako u Beogradu, tako i u Parizu.

„Ta godina je takođe bila bogata realizacijama, pošto smo usvojili, sa francuske strane, međuministarsku strategiju za Zapadni Balkan koju smo počeli da sprovodimo kroz aktivnosti na Balkanu Francuske agencije za razvoj, koja je otvorila svoju kancelariju u Beogradu u septembru prošle godine. Naša sredstva za delovanje u oblasti saradnje time će biti višestruka“, naveo je Makron.

On je izrazio želju da se odnosi dve zemlje grade kroz strateške projekte kao što je učešće francuskoi preduzeća u izgradnji metroa u Beogradu.

„Francuska je uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka Evropskoj uniji u okviru obnovljene procedure pristupanja, za koju mislim da je u interesu Srbije i njenih građana. Budite uvereni u moju punu podršku evropskom izboru Srbije. Takođe izražavam želju da se Vaš dijalog sa Prištinom uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma“, poručio je Makron.

„Još jednom Vam upućujući svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Državni sekretar SAD čestitao Srbiji Dan državnosti, istakao nastojanja za demokratiju

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo je danas u posebnoj izjavi čestitao Srbiji Dan državnosti, istakavši nastojanja za demokratiju, privredni razvoj, „integrisanje“ Srbije u Evropu, i želju za „normalizaciju odnosa“ Srbije s Kosovom.

Makron čestitao Dan državnosti Srbije 2
Foto: EPA-EFE/LEX VAN LIESHOUT
„Sjedinjene Države izuzetno cene svoje odnose sa Srbijom i dele viziju demokratske, ekonomski razvijene Srbije koja je u miru sa susedima i potpuno integrisana u Evropi“, piše u izjavi.

Pompeo je istakao da „ostajemo posvećeni pružanju podrške na vašem putu pristupanja Evropskoj uniji“.

„Ohrabruju nas nedavni događaji koji nagoveštavaju korake ka olakšavanju investicija, turističkih i trgovinskih veza sa Kosovom kao i ličnih odnosa između građana. Optimistični smo da će Srbija i Kosovo u skorijoj budućnosti ostvariti dalji napredak u normalizaciji odnosa“, izjavio je državni sekretar SAD.

„Sjedinjene Države i Srbija imaju dugu istoriju saradnje i zajedničkog angažmana. Naše zemlje su stajale rame uz rame u oba svetska rata, a Sjedinjene Države već dugo podržavaju evrointegracije Srbije“, podsetio je Pompeo.

Naveo je da su „mnogobrojni ugledni Amerikanci srpskog porekla dali važan doprinos ne samo američkom društvu, već i svetu, i to čine i danas“.

„Verujemo da će predstojeća godina pružiti mogućnosti za dalje jačanje veza Srbije i Sjedinjenih Država i početak uzbudljive nove etape našeg prijateljstva“, piše na kreaju izjave državnog sekretara SAD Majkla Pompea Srbiji povodom Dan državnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari