Ex -Yu

Makron čestitao Vučiću Dan državnosti

Makron čestitao Vučiću Dan državnosti
Foto: Tanjug/AP arhiva | Makron čestitao Vučiću Dan državnosti

BEOGRAD - Predsjednik Francuske Emanuel Makron čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti i prenio mu punu podršku Pariza na evropskom putu Srbije.

Makron je istakao da je Francuska uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka EU, u okviru obnovljene procedure pristupanja, što je u interesu Srbije i njenih građana.

"Budite uvjereni u moju punu podršku evropskom izboru Srbije. Takođe, izražavam želju da se vaš dijalog sa Prištinom uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kao što znate, spreman sam da podržim vaše napore u koordinaciji sa posredovanjem koje vodi EU", naveo je Makron.

On je napomenuo da su on i Vučić uspjeli da ponovo srpsko-francuskim odnosima daju dinamiku koju zaslužuju, s obzirom na dugu tradiciju prijateljstva koje je oblikovalo istoriju dva naroda.

Makron je ponovo zahvalio za veoma srdačan doček koji mu je bio upriličen prilikom njegove posjete Beogradu 15. i 16. jula prošle godine, kada je mogao da vidi koliko je Francuska prisutna u srcima građana Srbije.

U prošloj godini, podsjetio je Makron, održane su brojne svečanosti jer je proslavljano 180 godišna od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, kako u Beogradu, tako i u Parizu.

"Ta godina je takođe bila bogata realizacijama, pošto smo usvojili, sa francuske strane, međuministarsku strategiju za zapadni Balkan koju smo počeli da sprovodimo aktivnostima na Balkanu Francuske agencije za razvoj, koja je otvorila svoju kancelariju u Beogradu u septembru prošle godine", dodao je Makron.

On je dodao da želi da te mjere budu tek prvi korak i da se odnosi dvije države grade putem strateških projekta koji će im pružati trajnu osnovu, kao što je učešće francuskih preduzeća u izgradnji metroa u Beogradu.

"Još jednom vam upućujući svoje srdačne čestitke, molim vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog veoma dubokog uvažavanja", navodi se u čestitki Makrona Vučiću povodom Dana državnosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije