Sud udara na 90.000 hektara!

S.M. D.M.

15. 02. 2020. u 07:13

Iza poslednje odluke o zemljištu Republike Srpske krije se opasan plan Sarajeva. Dodik: Prešli su crvene linije, urušavaju teritorijalnu organizaciju

Суд удара на 90.000 хектара!

Foto Kliks

ODLUKA Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom se praktično otima imovina Republike Srpske, eskalira u najozbiljniju do sada krizu u BiH, ruši Dejtonski sporazum i dovodi u pitanje opstanak BiH.

Nakon ovih prvih oštrih reakcija iz Banjaluke na to što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, juče je vrh Srpske dogovorio i konkretne naredne poteze. Već sledeće nedelje u Parlamentarnu skupštinu BiH će biti upućen predlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojem, kako je zatraženo iz Srpske, neće biti stranih sudija.

To je juče poručio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD, nakon sednice Izvršnog komiteta ove stranke. On je objasnio i da srpski predstavnici neće napustiti zajedničke organe BiH, već će gde god mogu da zaustave donošenje odluka, a tamo gde moraju da učestvuju u odlučivanju, da glasaju protiv. Dodik je rekao da bi u suprotnom, u slučaju da ne učestvuje u radu zajedničkih organa, mogla automatski da se formira nova većina. On je naglasio da ovakva strategija nije blokada institucija, kako neki optužuju, već odbrana Srpske.

Dodik je poslednju odluku Ustavnog suda BiH koja se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenio kao "krivično delovanje", a ovaj sud nazvao "nakaradom svih nakarada":

- Ovo je prešlo crvenu liniju našeg odnosa. Ovaj Ustavni sud je pod političkim uticajem centara moći iz Evrope i sveta i protiv je RS. Poslednjom odlukom Ustavnog suda BiH obuhvaćeno je 90.000 hektara zemljišta, što je teritorija Trebinja i narušava se teritorijalna organizacija 49:51 odsto - poručio je Dodik, i pozvao na jedinstvo.

O poslednjem udaru iz Sarajeva na Srpsku i situaciji u BiH, ali i celom regionu, danas će sa političkim predstavnicima Srba razgovarati i predsednik Aleksandar Vučić. Sastanku će prisustvovati i patrijarh srpski Irinej, a iz Banjaluke stižu srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović.

Vučić je juče poručio iz Nemačke da će Srbija uvek insistirati na očuvanju mira i stabilnosti u BiH:

- Dodika i Željku Cvijanović pozvao sam na sastanak i pre sporne odluke Ustavnog suda u BiH o imovini. Saslušaću ih, da čujem šta misle. Mi poštujemo integritet BiH i integritet RS u okviru BiH. Svi zajedno moramo da radimo na očuvanju mira i stabilnosti jer je to najvažnije za sve narode.

Iz SDA su saopšili da odbijaju "ultimatum Dodika i Dragana Čovića."

Za ponedeljak je zakazana i sednica Narodne skupštine RS u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

STRATEGIJA

NOVA politička strategija Banjaluke već je primenjena juče, na sednici Doma naroda Parlamenta BiH u Sarajevu. Sednici su prisustvovala četiri delegata iz Dodikove SNSD, ali nisu podržali nijedan zaključak i odluku, čime je sprečeno usvajanje tačaka dnevnog reda i sednica je završena bez donošenja odluka.

- Ovo znači da smo posložili nove prioritete - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije