Posle 125 dana restauracije Pobednik opet na tronu: Simbol Beograda ponovo stoji čvrsto na Kalemegdanu

M. STANOJKOVIĆ

15. 02. 2020. u 00:15

Podizanje je trajalo nekoliko minuta, a na postolje je uspravljen posle sat vremena pažljivog manevrisanja

После 125 дана рестаурације Победник опет на трону: Симбол Београда поново стоји чврсто на Калемегдану

Foto P. Mitić

POBEDNIK je ponovo stao na "svoje noge". Posle četvoromesečnog glancanja i vraćanja starog sjaja, remek-delo Ivana Meštrovića i simbol Beograda ponovo se uzdigao, i sa Kalemegdana nastavlja da nadgleda prestonicu, Beograđane i goste glavnog grada.

Istorijski trenutak vraćanja kipa posle restauracije u smederevskom ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića počeo je posle 11 časova. Spomenik je bio učvršćen sajlama i uz pomoć dizalice podignut je na postament. Podizanje je trajalo nekoliko minuta, ali je nameštanje u ležište trajalo gotovo sat. Na postolje je uspravljen u podne, posle jednočasovnog pažljivog manevrisanja. Trenutak spuštanja na postolje propraćen je burnim aplauzom ekipe Zavoda za zaštitu spomenika Beograda i čelnika Grada.

- Kada je Zavod pre četiri meseca odlučio da se bavi restauracijom, plašili smo se odgovornosti i brinuli da li ćemo posao obaviti na najbolji način - rekla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. - Pokazali smo da, ako ovaj posao vodi struka, može da bude urađen na najbolji način. Zahvaljujemo Zoranu Kuzmanoviću, koji je radio restauraciju. Nadamo se da u narednih 100 godina neće biti većih radova na "Pobedniku".

Postament je ostao kriv, međutim, kako uveravaju nadležni, to neće ugrožavati stabilnost statue.

- Kada je Građevinski fakultet završio proveru pre rekonstrukcije, ustanovljeno je da postament stoji ukrivo i da pomeranja moraju biti zaustavljena. Zajedničkim radom smo utvrdili da je bolje ne ispravljati ga, jer bi to moglo da prouzrokuje nova oštećenja stuba, kao i nove pukotine. Nakrivljenost stuba sada je deo "Pobednikove" istorije, a iz pozicije konzervatora takva odluka je opravdana i ne ugrožava stabilnost - potvrdila je Nevenka Novaković, odgovorni projektant iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je čitav proces završen kako valja i dodao da će narednih petnaestak dana nastaviti s radovima, kako bi se sve osiguralo.

- Ovo je veliki dan za Beograd - kazao je Radojičić. - Svi smo sa velikim uzbuđenjem očekivali ovaj trenutak. "Pobednik" je kruna naše istorije, a kao simbol Beograda deo je svih nas.

Goran Vesić i Olivera Vučković

Najbolji dokaz emotivne vezanosti Beograđana sa "Pobednikom", kako je istakao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, jeste to što su u četvrtak hiljade Beograđana došle da spomenik slikaju i vide ga izbliza.

- "Pobednik" je posle 125 dana vraćen na mesto s kojeg je "čuvao" naš grad 91 godinu - istakao je Vesić. - Danas je istorijski dan za Beograd, jer dobro je poznato da ne postoji panorama ili razglednica Beograda na kojoj "Pobednik" nije prikazan. Za Beograd je važno što je rastauracija "Pobednika" uspešno završena, i treba čestitati Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, vajaru Kuzmanoviću i kompaniji koja je izvršila radove, što su za četiri meseca završili posao - istakao je Vesić.

Pre restauracije, u koju je uloženo oko 200.000 evra, postament je bio nakrivljen 30 centimetara, a sajle su popustile i postojala je opasnost da mač otpadne.

OBEZBEĐENjE

OSIM akreditovanih novinara i foto-reportera, kao i ekipe stručnih službi Grada, niko od prolaznika i građana nije mogao da priđe kompleksu na kome se nalazi "Pobednik", a na kapijama je stajalo obezbeđenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije