Vraćanje "Vojne tajne"

Vojno odeljenje Okružnog suda u Beogradu Vladanu Vlajkoviću vratilo sve zaplenjene primerke knjige "Vojna tajna".

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2007.

17:15

Default images

Primerci su zaplenjeni pre više od tri godine. Sud je kao obrazloženje za vraćanje knjige naveo promenu istorijskih okolnosti.

U podrumu nekadašenjeg Vojnog suda je 700 primeraka knjiga "Vojna tajna" stajalo tri godine. Autor Vladan Vlajković, koji je i hapšen zbog te knjige, kaže da je obrazoženje suda za vraćanje knjiga besmisleno.

"Obražloženje za vraćanje jednako je glupo kao i obrazloženje za oduzimanje knjige. U obrazloženju za vraćanje napisali su da su se stekli novi društveno-istorijski uslovi. Oni su se stekli jos 1989, kada je pao Berlinski zid, u vojnom pravosuđu se to desilo tek ove godine", kaže on.     

Knjiga "Vojna tajna" sadrži zapisnike sa sednica Kolegujuma načelnika Generalštaba u kojima se vidi kakva je bila uloga Vojske do 2000, a naročito rasvetljava namere prema Crnoj Gori i dokumentuje da je vojska u tom periodu ometala elektronske medije.

"Kada se u normalnim državama kaže da su objavljeni stenogrami Kolegijuma načelnika Generalštaba, to zvuči kao probijanje vojne tajne. Ali, kada se radi o režimu Slobodana Miloševića i ljudima koji su čak i preživeli 5. oktobar, onda zvuči paradoksalno da demokratske promene nisu uspele da promene takve ljude i takav način razmišljanja", kaže Vlajković.    

Ministar odbrane Zoran Stanković kaže da je Vojska zainteresovana za rasvetljavanje njene uloge u tom periodu, ali da je potrebna adekvatna zakonska regulativa.

"Mislim da nema nikakvih problema da mi, u trenutku kada bude doneta odluka nadležne osobe o otvaranju te arhive, učinimo sve da ta dokumenta budu dostupna javnosti. Ipak, javnost mora da zna da u ovom trenutku otvaranje dosijea koji se tiču odluka Vrhovnog saveta odbrane čeka donošenje zakona koji će regulisati to ko će biti taj ko će doneti tu odluku i skinuti oznaku tajnosti sa tih dokumenata", kaže Stanković.

Vlajković najavljuje da će za dva meseca izaći dopunjeno izdanje knjige. Zaplenjeni primerci će kao poklon biti deljeni prvim kupcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: