Vučić za RTS: Žestoko za okruglim stolom sa Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon okruglog stola o Zapadnom Balkanu, na kojem je učestvovao i Aljbin Kurti, rekao da je bilo žestoko, ali da je branio srpski narod. Kurti za njega, kaže, više nije nepoznanica.

U Minhenu je tokom popodneva iza zatvorenih vrata održan okrugli sto o Zapadnom Balkanu, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti.

Pošto je skup održan po pravilima Čatham hausa, učesnici ne mogu da iznose o čemu se govorilo, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS rekao da je "bilo žestoko".

"Borio sam se za interes Srbije i štitio srpski narod, to je moj posao", poručio je Vučić i istakao da je pred ljudima iz celog sveta koji su bili prisutni istinom odgovarao na potcenjivačke tvrdnje.

Iako je, kako kaže, dobro što je ovaj skup održan zbog načina na koji je mogao da predstavi Srbiju, on je pokazao i da će biti mnogo problema sa kojima će se susresti.

Navodi da su neki iz Prištine neodgovorni.

"Da ne verujete u kom filmu neki žive, morate da ih vratite u realnost, da im objasnite stvarnost", rekao je Vučić.

Istakao je da su na skupu bili i Sonja Liht, Jadranka Joksimović, Marko Đurić, Aleksandra Jerkov, kao i predstavnici civilnog sektora.

"Prostorija koja je velika bila je premala da primi zainteresovane", rekao je Vučić.

Kaže da je imao priliku da sagleda odnose između Tirane i Prištine, kao i kakva strategija je u pitanju, na osnovu čega će Srbija pripremiti svoju taktiku.

Rekao je da mu se čini da ih "apsolutno dobro poznaje", među njima i Kurtija, koji mu je dosad bio nepoznanica.

Poručio je da se neodgovornost koju je kod nekih video ne isplati. 

"Izračunaćemo šta je najbolje, i imaćemo najbolji pristup za Srbiju i srpski narod", poručio je predsednik. 

"U Prištini se bore ko će kome šta da obeća"

Povodom izjave Hašima Tačija da očekuje sporazum sa Beogradom ove godine, Vučić je rekao da se jedni u Prištini pozivaju na SAD, a drugi na Nemačku i da ne želi u to da ulazi. 

"Ne vidim kako bi to bilo rešeno, a voleo bih da vidimo mogućnost kompromisa", istakao je i dodao da je reč o borbi ko će šta da obeća jednoj ili drugoj strani u svetu ne bi li imali podršku kod kuće. 

Kaže da Beograd razgovara sa svima i da nema nikakav predlog. Ističe da neće da puni novine senzacijom jer se ponaša odgovorno.  

Povodom danas potpisane izjave o namerama o završetku auto-puta i obnovi železničke linije Beograd–Priština, Vučić je rekao da je za Beograd važno što pokazuje želju da to radi. 

Najavio je uskoro pokretanje gradnje puta Niš–Pločnik, i dodao da će to biti spas za ljude u krajevima centralne Srbije kuda će put prolaziti, ali i za Srbe na Kosmetu. Istakao je i veliki ekonomski značaj puta.  

Kritičarima koji su govorili da neko priznaje Kosovo rekao je da su to gluposti i da je sve urađeno u skladu sa zahtevima Beograda, koji su striktni i teški. 

"Vodimo računa, ali hoćemo da budemo deo sveta, da napredujemo, idemo brže, a ne samo da stojimo i žalimo se", rekao je predsednik.  

"Neću da bilo koje dete više ratuje, da ponovo gubimo decu, a pritom ću da štitim naš narod, a KiM više nego što su se oni borili", rekao je Vučić.  

Brojni sastanci u Minhenu

Ukazuje da su ljudi iz obezbeđenja konferencije rekli da nikada nisu videli predsednika sa toliko sastanaka u jednom danu.  

Dodaje i da je Srbija jedna od tri zemlje sa najvišom stopom rasta u Evropi, na čemu su mi čestitali svi sagovornici.   

Predsednik Vučić je naveo da je ponosan što je imao priliku da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, o kojem ceo svet priča. 

Istakao je da je potvrđeno da predsednik Si Đinping ponovo dolazi u Srbiju, u tako teškoj godini za Kinu, što je veoma značajno jer će Srbija dobiti na ugledu. 

Vang Ji je rekao da je Srbija možda mala zemlja po broju stanovnika i teritoriji, ali da je reč o velikom narodu jer državno rukovodstvo ima kičmu, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji koja sama donosi odluke.  

Vučić je najavio da će večeras imati još susreta i bilateralnih sastanaka, a da će na večeri kojoj će prisustvovati biti i državni sekretar SAD Majk Pompeo.  

Ideja o reciprocitetu nije naišla na odobravanje

Predsednik je rekao da očekuje da se prištinske takse na srpsku robu ukinu i da je video da, kada prištinski predstavnici pričaju o reciprocitetu, ne znaju o čemu pričaju nego moraju nešto da kažu za političke potrebe. 

Ističe da ideja o reciprocitetu nije naišla na odobravanje Zapada, ali da, ako hoće tako da se igraju, nema problema. 

"To može da traje koliko hoćete. Nije dobro za nas, ali je mnogo gore za vas", istakao je Vučić i dodao da je to ponovio na različitim mestima. 

Navodi da je Srbija izgubila mnogo novca zbog prištinskih taksi, i da bi, da nije toga, bila prva ili druga zemlja u Evropi po stopi rasta.  

Dodaje i da veruje da će EU imenovati specijalnog izaslanika za dijalog i da ćemo videti ko će to biti. 

O situaciji u regionu 

Govoreći o situaciji povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, Vučić je rekao da Srbija ne napada Crnu Goru niti će to da čini.

Međutim, ističe da Srbija ima pravo da postavi pitanje o pravu Srba u Crnoj Gori i da će to nastaviti da radi na legitiman i racionalan način.  

Objašnjava da je na nekoliko mesta postavio pitanje za koje je konstatovao da niko nema odgovor – zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji.  

Ponavlja da niko ne može da odgovori zašto ne postoji želja za nekakav sporazum, da deca koja to hoće uče srpski, da to bude jedan od zvaničnih jezika, da Srbi imaju predsednika parlamenta ili Vlade... 

Ističe da je Srba u Crnoj Gori proporcionalno više nego Albanaca u Severnoj Makedoniji. 

Kako kaže, kada se stalno postavlja to pitanje, neko će morati o tome da razmišlja.  

Poručuje da Srbija želi najbolje odnose sa Crnom Gorom i da nikome neće dozvoliti da vređa Crnogorce ili da učini bilo šta protiv Crnogoraca u bilo kom mestu u Srbiji.  

Vučić dodaje da je danas u Minhenu bilo reči i o situaciji u BiH i da mu se čini da je najveća zabrinutost na skupu bila upravo za to.

Najavio da će sutra razgovarati sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво