Brže do prognoze

Republički hidrometeorološki zavod dobio je na korišćenje savremeni kompjuter za svoje potrebe.

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2007.

17:12

Default images

Naredna tri meseca u Zavodu biće testiran novi računar savremenih karakteristika, koji je na korišćenje dobijen od kompanije Hjulit-Pakard, da bi se poboljšao kvalitet prognoze vremena za period do pet dana.

Još 2004. godine u Zavodu su pravljeni eksperimenti na sličnom računaru istog proizvođača, ali sada ne znaju kakva će poboljšanja to danas doneti.

Veoma snažni kompjuteri su potrebni da bi se uradila prognoza vremena, a ponekad takvi kompjuteri imaju i po hiljadu procesora. Zato je meteorologija nauka koja zahteva stalno praćenje i korišćenje novih kompjuterskih tehnologija, kako bi se poboljšala tačnost prognoze.

U Zavodu očekuju da pomoću ovog računara izrada prognoza kraće traje, ali koliko će prognoze biti tačnije nisu mogli da odgovore. U meteorološkim centrima u svetu koriste se mnogo bolji računari od ovoga, međutim, u Zavodu kažu da je za malu Srbiju dovoljno i ovoliko. Prednost novog sistema je uporedno obrađivanje više vremenskih uzoraka i merenja, što će doprineti da se do prognoze vremena dolazi i do pet puta brže, rečeno je na konferenciji.

Stručnjaci Hidrometeorološkog zavoda predstavili su i vremensku prognozu za narednih šest meseci, po kojoj će temperatura biti iznad proseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: